3 de maig de 2011

Descarregar pdf

La diversitat de les fruites i hortalisses a la Universitat dels nens i les nenes a la UdL
audio
Gaudir de l'experiència de consumir fruites i hortalisses amb els 5 sentits. Aquest és l'eix principal sobre el que s'ha situat a Lleida la segona de les sessions, que té lloc a la primavera, de la primera edició de la Universitat dels nens i les nenes de Catalunya; que s'ha celebrat a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària de la UdL amb la participació de 143 alumnes de 6 escoles del Segrià i la Noguera. A través de 5 tallers diferents, els més petits han pogut comprendre els diferents processos que es desenvolupen des de la sembra de les llavors fins que el producte arriba a taula. D'aquesta manera, han pogut conèixer la diversitat de colors, textures, olors i sabors que hi ha al mercat i el que és encara més important, han comprovat el motiu d'aquesta diferenciació que està marcada per aspectes genètics i morfològics així com pel seu maneig dins el sistema productiu.
 
Els diferents aspectes que influeixen en la diversitat de les fruites i hortalisses s'han treballat des de la vessant de l'observació i experimentació per part dels infants. Així, els més petits han protagonitzat un tast d'enciams i de fruita, a més de comparar les diferències i propietats que adquireixen els productes d'aquest tipus quan es consumeixen crus, cuits, o preparats en llauna, entre altres. En aquest sentit, els alumnes també han conegut l'efecte de la climatologia, que varia al llarg de les estacions de l'any, en els aliments que consumeixen.
 
Als tallers, organitzats per l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), han pres part les escoles Sant Joan de Benavent de Segrià, Alt Segrià de Vilanova de Segrià, Blanca de Villalonga de La Portella, l'Alber d'Albesa, l'escola d'Almenar i la de Pinyana a Alfarràs. Al conjunt del país, la Universitat dels nens i les nenes aplega més de 2.000 alumnes. A banda de la UdL, la iniciativa es duu a terme a la Universitat de Barcelona, l'Autònoma de Barcelona, la Politècnica de Catalunya, la Pompeu Fabra, la Universitat de Girona, la Rovira i Virgili, i la Universitat Oberta de Catalunya.
 
Universitat del nens i les nenes. Universitat de Lleida
[+] AMPLIAR IMATGEEls participants, a l'ETSEA, rebent explicacions sobre la importància d'incorporar les fruites i verdures a la seva dieta. / FOTO: UdL
baixcorva

 
  audio Escolta aquest text