7 de febrer de 2013

Descarregar pdf
 

"La crisi ha fet aflorar el creixement espectacular de la desigualtat"
 
. Anton Costas aposta per conciliar democràcia i economia de mercat per superar-la
audio
Conferència d'Antón Costas a la Universitat de Lleida
[+] AMPLIAR IMATGECostas ha participat en els actes dels 25 anys dels estudis d'Economia i Empresa de la UdL / FOTO: UdL
baixcorva
Què hi ha darrera la crisi?, què ens està dient?, quin són els reptes de la nostra societat de cara als propers decennis? Aquests han estat els punts centrals de la conferència que el catedràtic de Política Econòmica de la Universitat de Barcelona, Anton Costas, ha pronunciat avui a la UdL dins dels actes que la Facultat de Dret i Economia organitza en motiu del 25è aniversari dels Estudis d'Economia i Empresa.

Costas, columnista dels diaris El País i El Periódico de Catalunya, ha explicat que l'actual crisi, a la que ha qualificat de "gens normal", ha fet aflorar una sèrie de coses que "fins ara no havíem vist però que hi eren des de feia anys". Es tracta de l'augment espectacular de la desigualtat, que ja va començar a produir-se als anys 80; la macrocefàlia o sobredimensionament de les finances, que han dut a l'expropiació de les rendes; el desequilibri global comercial, una de les causes principals de la crisi; la fallida moral de l'economia de mercat, que ha deixat de banda buscar també el benefici de la societat; i la crisi fiscal de l'Estat del benestar o altrament anomenat New deal.

El catedràtic de la UB, que augurat que la crisi "estarà amb nosaltres durant molt temps", ha apostat per reconciliar capitalisme i democràcia com a via de sortida, amb l'objectiu que es crei una nova modernitat, "un nou progressisme que sigui capaç -ha dit- d'acabar amb les desigualtats sense perjudicar la capacitat de creixement de l'economia de mercat".

Segons ell, ara com ara, s'estan enfrontant dos exèrcits: el del capitalisme i el de la democràcia, en una batalla cruenta. "Espero -ha dit dirigint-se als assistents- que vostès estiguin amb el exèrcit de la democràcia i, per tant, amb el de la igualtat".

Costas presideix el Consell d'ENDESA a Catalunya i és vicepresident del Cercle d'Economia. Entre les seues darreres publicacions hi trobem títols com ara La crisi de 2008. De l'Economia a la Política i més enllà (Fundación Cajamar, 2010) i La torre de la arrogancia. Políticas y mercados después de la tormenta (editorial Ariel-Noema, 2011).