7 d'octubre de 2011

Descarregar pdf
 

Nova clau per a la detecció del càncer de pàncrees
audio
Grup d'Immunologia- Càncer de pàncrees - Universitat de Lleida (UdL)
[+] AMPLIAR IMATGEInvestigadors del Grup d'Immunologia i Endocrinologia de l'IRBLleida / FOTO: UdL
El Grup Bàsic i Clínic d'Immunologia i Endocrinologia de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, liderat per la professora de la Facultat de Medicina de la UdL Concepció Mora, ha descobert en col·laboració amb altres investigadors que la sola presència de la proteïna CDK4 al pàncrees no és un criteri sòlid per establir una discriminació entre teixits sans i tumorals. Aquest estudi suposa un avenç significatiu tant en la cerca de biomarcadors de tumors pancreàtics, així com en la identificació de possibles dianes terapèutiques implicades a la regeneració i/o control metabòlic a la massa beta-pancreàtica.

El treball, publicat a la revista International Journal of Cancer, planteja la possibilitat que el paper de la CDK4 en el teixit pancreàtic pugui fer-se extensiu més enllà de la progressió del cicle cel·lular, ja que la seva abundant expressió nuclear no es correspon totalment a activitat proliferativa. En aquest estudi es planteja la possibilitat que la CDK4 participi també en altres processos com la regulació de la secreció de la insulina en les cèl·lules beta.

Per tal d’avaluar la utilitat de la CDK4 com a biomarcador del càncer pancreàtic, els investigadors han examinat àmpliament la seva presència amb diverses tècniques en múltiples mostres de pàncrees normal  i cancerós. Els resultats obtinguts han deixat palès que  diferents  mostres pancreàtiques sanes expressen la CDK4.