El 84% dels ingressats a l'UCI per COVID-19, amb problemes respiratoris al cap de tres mesos de l'alta

Segons un estudi realitzat a l'Hospital universitari Arnau de Vilanova que s'ampliarà

Descarregar pdf
Jessica González Pneumologia
La coordinadora de l'estudi, Jessica González Foto: Comunicació HUAV
El 84% dels afectats per la COVID-19 que han estat ingressats a la unitat de cures intensives (UCI) de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) presenten alteracions en les proves de funció respiratòria al cap de tres mesos de rebre l'alta. Així ho assenyala un estudi coordinat per la pneumòloga de l'HUAV i membre del Grup d'Investigació Translacional en Medicina Respiratòria de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i la Universitat de Lleida (UdL) Jessica González. La recerca, basada en les proves efectuades a 62 pacients de la primera onada de la pandèmia a Lleida, ha detectat alteracions en la capacitat de difusió del monòxid de carboni, és a dir, com els pulmons transfereixen l'oxigen a la sang.
 
L'estudi forma part d'una iniciativa de l'Institut de Salut Carlos III que pretén obtenir informació de 5.000 pacients ingressats en diferents UCI de l'Estat espanyol i que s'ampliarà amb dades de la segona onada de la pandèmia. La majoria dels casos analitzats a Lleida, un 75%, són homes amb una mitjana d’edat de 57 anys. Més de la meitat (51,7%) són exfumadors, el 37% té hipertensió i el 14,5%, diabetis. L’estada mitjana a l’Hospital va ser de 29 dies, dels quals 17 van ser a l’UCI. Un 62% d’aquests pacients va necessitar ventilació mecànica invasiva durant una mitjana de 19 dies.
 
"Els resultats d'aquest estudi mostren que l'afectació pulmonar en pacients crítics pel coronavirus SARS-CoV-2 és molt freqüent, molt més del que podíem esperar", afirma Jessica González. Aquesta afectació és més important que en altres malalties respiratòries greus causades per virus, com el coronavirus SARS-CoV-1 o el MERS. "Això ens alerta de l'afectació que pot romandre en els pacients crítics de COVID-19, que necessiten una especial atenció en el seguiment i tractament una vegada donats d'alta", explica González. També "obre noves vies d'investigació per identificar quins són els factors que poden predisposar a aquestes lesions pulmonars i proposar possibles dianes preventives o terapèutiques per evitar-les", afegeix l'especialista.


Text:  Comunicació i Imatge de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova / Premsa UdL