9 de maig de 2013
Descarregar pdf La UdL i l'IRTA editen una guia sobre la postcollita de fruita
Diversos professors de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) de la UdL han participat en l'elaboració d'una guia sobre com aplicar la tecnologia en la conservació i millora de la qualitat de pomes, peres i préssecs durant la postcollita, des de la recol·lecció dels fruits fins al moment del seu consum. De forma conjunta amb investigadors i tècnics de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), tots ells membres de la Unitat de Postcollita de la Xarxa de Referència en Tecnologia d'Aliments de la Generalitat (XaRTA), signen Poscosecha de pera, manzana y melocotón (Mundi-Prensa, 2013). L'obraha estat coordinada pels professors de l'ETSEA Inmaculada Viñas, Immaculada Recasens i Jordi Graell, juntament amb Josep Usall, investigador de l'IRTA. El llibre és una guia completa, actual, pràctica i assequible sobre les bases i les aplicacions de les tècniques de postcollita. Inclou aspectes molt diversos: des de la producció de fruites a nivell mundial fins a les bases bioquímiques i fisiològiques de la maduració, les principals causes i mecanismes d'alteració dels fruits o als avenços tecnològics en la determinació de qualitat dels productes. També tracta temes com l'emmagatzematge en fred i atmosfera controlada, el maneig del producte, la higiene i els sistemes de gestió de la qualitat en centrals.
Poscosecha de pera, manzana y melocotón inclou fitxes tècniques sobre el maneig postcollita de les principals varietats -especialment referents a paràmetres de maduresa en collita, característiques de qualitat, condicions per a la conservació en cambra frigorífica- i consideracions especials per a cada varietat, com ara la susceptibilitat a malalties, alteracions fisiològiques i danys mecànics.
L'obra s'ha presentat avui s'ha presentat avui a l'Escola coincidint amb la XII Jornada tècnica de postcollita.


