Rebaixa d'un 30% en els preus públics universitaris a partir del pròxim curs

El termini per fer la preinscripció, del 23 de juny al 29 de juliol

Descarregar pdf
campus oberts
Una alumna de la UdL atenent els Campus Oberts / Foto: Consell de l'Estudiantat-UdL

Les taxes universitàries dels graus es reduiran un 30% a Catalunya el pròxim curs 2020-2021, segons el decret de preus públics de la Generalitat que ha aprovat la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), en la qual ha participat el rector de la Universitat de Lleida (UdL), Jaume Puy. A la retallada global –llargament reivindicada per l'estudiantat -s'afegeixen descomptes addicionals per a l'alumnat amb rendes més desfavorides, que se situen en els anomenats trams 1 i 2, i que podran demanar una beca Equitat, amb descomptes del 80% i el 70% respecte al preu màxim de grau.

Amb les noves taxes i aquestes beques, un curs de grau estàndard de 60 crèdits costarà entre 212,4 i 1.660 euros. Depenent del coeficient d'estructura docent, que es fixa d'acord amb el seu cost en equips i instal·lacions, el preu del crèdit oscil·larà entre els 17,69€ del coeficient A; els 25,04€ del B; i els 27,67€ del C. En el cas dels màsters universitaris que habiliten per a l'exercici d'activitats regulades, el nou preu es fixa en 28,82€; mentre que per a la resta serà de 46,11€, segons informa la Generalitat.

Paral·lelament, s'ha acordat que les universitats puguin desplegar una política pròpia de segones i successives matrícules perquè, en els casos degudament justificats, l'estudiantat pugui pagar a preu de primera vegada quan la nova matriculació estigui vinculada a les condicions generades per la situació d'emergència sanitària en l'actual curs 2019-2020.

El coordinador del Consell de l'Estudiantat de la UdL, Josep Maria Giménez, valora positivament aquesta rebaixa, tot i que alerta que "cal posar-la en context perquè al 2012 els preus de la matrícula van pujar un 66% i el ministeri demana que encara baixin més en tres anys".  L'alumnat critica que les segones i posteriors matrícules encara són molt cares i això, "sumat als requisits acadèmics per mantenir la beca del ministeri fa que molts estudiants acabin abandonant la universitat si suspenen algunes assignatures", afegeix.

Giménez també explica que, en el cas dels màsters no professionalitzadors, el preu no variarà el curs vinent perquè la UdL ja aplicava una bonificació del 30% amb càrrec al seu pressupost. Quant a doctorat, han sol·licitat que s'equiparin els doctorats industrials a la resta a l'hora de poder accedir als ajuts post-doctorals.

El termini de preinscripció universitària per al curs 2020-2021 s'estén del 23 de juny al 29 de juliol. Cal formalitzar-la a través del portal d'accés a la universitat. Dos dies abans que acabi el termini, el 27 de juliol es publicaran els resultats de la convocatòria ordinària de la Prova d'Accés a la Universitat (PAU).

El 6 d'agost es faran públics els resultats de la primera assignació de places i el termini per fer la matrícula per a l'estudiantat assignat en primera preferència serà del 7 al 10 de setembre a les universitats públiques. La segona assignació de places es publicarà el 18 de setembre i la matrícula corresponent s'haurà de fer del 21 al 23 de setembre.

 

Text: Premsa Universitats i Recerca / Premsa UdL

MÉS INFORMACIÓ:

Nota de premsa del Govern

Canal Universitat de la Generalitat