Un volum sobre l'alfals coeditat per la UdL, 49è Premi Llibre Agrari

Jaume Lloveras, Cristina Chocarro de l'ETSEA, i Ignacio Delgado del CITA en són els curadors

Descarregar pdf
alfals
Un camp d'alfals. FOTO: UdL
La alfalfa, agronomia y utilitzación, una coedició de la Universitat de Lleida (UdL) i el Centre d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària d'Aragó (CITA) ha guanyat el 49è Premi Llibre Agrari que atorga anualment Fira de Lleida ininterrompudament des del 1973.

Coordinat per Jaume Lloveras i Cristina Chamorro (UdL) i Ignacio Delgado (CITA), recull les aportacions de 13 investigadors i tècnics d'organismes agraris públics i privats de Catalunya i Aragó sobre la producció de l'alfals, un cultiu bàsic de les rotacions de conreus dels regadius aragonesos i de les planes de Lleida.
 
El llibre presenta els darrers coneixement tècnics sobre els principals aspectes del conreu d'aquesta planta farratgera a l'Estat espanyol, la major part dels quals són fruit de projectes d'investigació, contractes amb empreses i altres recerques realitzades dels darrers anys.
 
Segons el jurat de premi es tracta d'un treball "del tot necessari, adreçat a productors, assessors, tècnics especialistes i, per descomptat, a universitaris i alumnes que segueixen estudis de formació agrària. En síntesi, es tracta d’una obra molt oportuna i, per tant, útil per a un ampli ventall de lectors, que propiciarà la incorporació dels avenços mes recents a la activitat empresarial”.
 
Jaume Lloveras, doctor en agronomia per la Universitat de l'Estat d'Iowa, ha estat fins el curs passat catedràtic de Producció vegetal a la UdL, mentre que Cristina Chamorro, doctora en ciències biològiques és professora de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària de la UdL. L'enginyer agrònom Ignacio Delgado, ha estat investigador de la unitat de producció i sanitat animal del CITA.
 
Pel que fa al 5è Premi de l'article tècnic agrari se l'ha endut Aprenent de formatger: estudi de la influència del tipus de quall en l’elaboració de formatges amb llet de cabra de Can Pauet, publicat el desembre de l’any 2019 al número 47 de la sèrie Quaderns Agraris de la Institució Catalana d’Estudis Agraris. L'autora és Clàudia Alcañiz, alumna de l’Institut de Santa Coloma de Farners.
 
Ambdós convocatòries tenen com a objectiu primordial la distinció de les obres o articles recentment publicats, en format imprès o digital, que suposin una aportació remarcable dins el sector agroalimentari o l’àmbit rural. Igualment, pretenen estimular la creació de nous treballs de caràcter científic, tècnic o divulgatiu que permetin incrementar la literatura en aquests camps.
 
Un total de 17 obres han optat al 49è Premi del Llibre Agrari i 14 al 5è Premi de l’Article Tècnic Agrari. El primer està dotat amb 3.000 euros i segon amb 1.000. Les editorials i els autors reben també un diploma.