Activitats dins de l'aigua per a persones amb discapacitats

En el curs de la Universitat d'estiu es formen disset professionals

Descarregar pdf
activitatsaquatiquesadaptadesUdL
Les pràctiques del curs es fan a la piscina de l'INEFC-Lleida / Foto: UdL

Tot i que cada cop hi ha més demanda de programes d'activitats aquàtiques per a persones amb discapacitats, ja sigui pels seus beneficis mèdics o socials, hi ha molts professionals que encara no tenen els coneixements necessaris per donar un servei personalitzat a aquestes persones. És per això, i perquè el medi aquàtic pot donar-los molta autonomia, explica Pedro Ruiz (professor de l'INEFC-Lleida), que va decidir posar en marxa, en el marc de la Universitat d'estiu de la UdL, un curs dedicat a aquesta temàtica.

Activitats Aquàtiques Adaptades i d'Inclusió per a Persones amb Discapacitats s'està duent a terme aquesta setmana a les instal·lacions de l'INEFC-Lleida. Un total de disset professionals de l'educació, la fisioteràpia i l'esport aprenen quines són les especificitats de l'activitat aquàtica per a persones amb diferents tipus de discapacitats (motrius, intel·lectuals i del desenvolupament) i com adaptar-les a cada cas individual per afavorir la seua inclusió.

El curs és eminentment pràctic. Els participants han pogut posar en pràctica l'aprenentatge teòric amb persones que pateixen algun tipus de discapacitats en diferents sessions. Així, mentre que ahir van interactuar amb persones amb discapacitat intel·lectual, avui ho han fet amb dones de pateixen fibromiàlgia i/o esclerosis múltiple, i demà ho faran amb afectats per paràlisi cerebral o dany cerebral. És per això que en aquest curs hi col·laboren entitats com Apros, Aremi i la Fdereació Catalana d'Esports per a Discapacitats.

Pedro Ruiz, coordinador del curs diu que el fet de tenir una discapacitat no et predisposa només per a un tipus d'activitat física. El desconeixement fa que es pressuposin coses que no són així. "L'aigua és un medi molt accessible per a persones amb discapacitat que a més, els pot donar més autonomia que altres medis, -afegeix- per la ingravidesa pròpia del mitjà aquàtic".