Amèrica Llatina i Xina, objectius internacionals d'Iberus

Una reivindicació de les humanitats i la cultura obre el curs del Campus de excel·lència a Lleida

Descarregar pdf
inauguracioIberusUdL2016 / Una revindicació de las humanitats i la cultura obre el curs del Camp de excel·lència a  Lleida
L'acte ha tingut lloc a la Seu Vella. FOTO: UdL

Amèrica Llatina i la Xina són els objectius internacionals que s'ha fixat el Campus d'Excel·lència Internacional (CEI) de la Vall de l'Ebre, Campus Iberus; una aliança estratègica de la Universitat de Saragossa (Unizar), la Universitat Pública de Navarra (UPNA), la Universitat de la Rioja (UR) i la Universitat de Lleida (UdL). Així ho ha anunciat l'actual president de Iberus i rector de la UdL, Roberto Fernández, durant l'obertura del curs acadèmic 2016/2017 que s'ha celebrat avui a la Seu Vella de Lleida.

"La nostra recent obertura d'una oficina a Colòmbia per augmentar els contactes en el continent i les nostres relacions amb universitats xineses així ho testifiquen", ha explicat, sense oblidar que "la nostra aspiració és mirar també cap a la resta d'Espanya i el sud de França" , amb el qual actualment Iberus s'interrelaciona a través del campus fronterer Ebros.

El rector de la UdL ha apostat per unir forces entre universitats, sense renunciar a perdre les identitats pròpies, però on la suma sigui la clau que "ens ajudi a ser millors per a les nostres societats". En aquest sentit, ha convidat autoritats polítiques i al món empresarial i financer a sumar-se a projectes com a Campus Iberus ja que "sens dubte contribueixen al desenvolupament de les seues regions".

Per la seua banda, l'expresidenta del Comitè de Bioètica d'Espanya i catedràtica emèrita de Filosofia moral i política de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Victòria Camps, encarregada de pronunciar la conferència inaugural, ha reivindicat en el seu discurs la utilitat de la cultura i les humanitats.

Camps ha defensat que aquests coneixements, "aquest saber que té valor per si mateix, és imprescindible per al desenvolupament i el creixement humà, encara que en el nostre món mercantilitzat tingui la reputació d'inutil perquè manca d'una rendibilitat econòmica i d'una aplicació tècnica immediata.

Davant les nombroses retallades derivades de la crisi econòmica, que han sacrificat la majoria de polítiques culturals, davant el desballestament que estan patint les assignatures humanístiques en l'ensenyament mitjà, i davant la poca demanda i entusiasme que susciten en general les humanitats, ha explicat Camps , cal reivindicar la utilitat que aquestes poden tenir si volem progressar cap a un món millor i una vida més digna per a tothom. "La cultura per si sola no ens salvarà de la barbàrie però, sense cultura, la barbàrie ho tindrà molt més fàcil".

En l'acte d'obertura de campus Iberus hi han participat els rectors de les altres tres universitats que integren el campus d'excel·lència: José Antonio Mayoral (Unizar), Alfonso Carlosena (UPNA), Julio Rubio (UR), a més del director general d'universitats de la Generalitat de Catalunya, Josep Pallarés, que ha anunciat un augment en la partida destinada a les universitats catalanes en els propers pressupostos de 50 milions d'euros
.

Carregant el reproductor...