Antoni Bassas obre la 12a Setmana de la Comunicació de la UdL

Els canvis en el periodisme, eix de les sessions del 13 al 16 d'abril

Descarregar pdf
BassasSetmanaComunicacioUdL
El veterà periodista és actualment membre de l'equip directiu del diari Ara / Foto: Ara
El veterà periodista Antoni Bassas serà l'encarregat d'inaugurar la 12a Setmana de la Comunicació de la Universitat de Lleida (UdL) el proper dilluns, 13 d'abril, parlant de la responsabilitat subjectiva. Les sessions, que s'allarguen fins el dia 16, tractaran sobre els canvis a nivell de continguts, formats i finançament sota el lema El periodisme ha mort? Visca el periodisme!, jugant amb el títol del darrer llibre d'un dels convidats, Pascual Serrano. Altres noms destacats del programa són Rosa Maria Calaf  i Roger Palà

El cicle comença amb una Jornada de Portes Obertes del grau de Comunicació i Periodisme Audiovisuals, en la què estudiants de Batxillerat visitaran les instal•lacions del Magical, i amb la conferència de Bassas a l'edifici del Rectorat. Amb gairebé quatre dècades de trajectòria professional, aquest professional compta amb el Premi Nacional de Periodisme (2001), el Premi Nacional de Radiodifusió (2005) i un premi Ondas. Després de desenvolupar bona part de la seua carrera a Catalunya Ràdio i TV3, Antoni Bassas actualment és membre de l'equip directiu del diari Ara.
 

Una altra de les ponents destacades és Rosa Maria Calaf, corresponsal de TVE durant 37 anys a ciutats com Nova York, Moscou, Buenos Aires i Roma. Calaf dissertarà dijous 16, a partir de les 16.00h, sobre el repte d'informar al segle XXI. De la seua banda, Pascual Serrano, fundador de la publicació electrònica Rebelión i col·laborador de Le Monde Diplomatique, Mundo Obrero, El diario.es o Público parlarà del seu darrer llibre, La prensa ha muerto: ¡viva la prensa! (Península, 2014), on analitza com la crisi ha beneficiat noves formes de periodisme més lliures, amb l'aparició de mitjans cooperatius independents.

"La voluntat és descriure les característiques del periodisme en l'actualitat i presentar, de la mà dels seus responsables, algunes de les alternatives econòmiques i narratives que han sorgit en els últims anys", explica la professora de la UdL i coordinadora de la Setmana de la Comunicació, Mariona Visa. "Creiem que, malgrat l'escenari de crisi, els periodistes actuals disposen de noves opcions i oportunitats", afegeix. En aquest sentit, el programa també es fa ressò d'iniciatives sorgides fora dels grans mitjans, com la plataforma de denúncia ciutadana Fíltrala, el diari digital La Directa o el projecte de periodisme d'investigació Crític.  

 

Més informació

Programa de la 12a Setmana de la Comunicació de la UdL