Barcelona concentra el 81% dels municipis amb agricultura periurbana

Geògrafs de la UdL els delimiten per primer cop per encàrrec de la Generalitat de Catalunya

Descarregar pdf
mapa
Mapa de municipis d'agricultura periurbana (I.Aldomà/JR Mòdol)
L'àrea metropolitana de Barcelona concentra el 80,8% dels municipis amb agricultura periurbana de Catalunya, 101 d'un total de 125, mentre que 12 es troben a Girona, 11 a Tarragona, i només 1 a Lleida, l'Horta que envolta la capital del Segrià. Així es desprèn de l'estudi Delimitació de l'agricultura periurbana a Catalunya realitzat pels geògrafs de la Universitat de Lleida (UdL), Ignasi Aldomà i Josep Ramon Mòdol, per encàrrec del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat en el marc de la nova Programació Rural 2023-2027, que es planteja accions específiques per revitalitzar l'agricultura d'aquests territoris.
 
L'estudi, el primer que delimita els municipis catalans amb agricultura periurbana, ha analitzat els 947 municipis de Catalunya a partir d'una dotzena d'indicadors clars i reconeixibles com ara la densitat i el creixement demogràfic, la dimensió de la taca urbana, la superfície de sol urbà i el seu pes relatiu, el pes relatiu de la superfície conreada i de l'ocupació agrària, la dimensió mitjana de les parcel·les cultivades o el pes relatiu dels habitatges, entre altres, expliquen els geògrafs.
 
El resultat de l’estudi, és una proposta de delimitació de 125 municipis que conformen l'espai d’agricultura periurbana a Catalunya, que en consonància amb el model de poblament actual del territori, es concentren bàsicament a l’àrea metropolitana de Barcelona, establint un contínuum espacial que abasta bona part de la franja costanera, apunta Mòdol.  D'aquests 125, 53 tenen més de 25.000 habitants, 39 són a la demarcació de Barcelona, 7 a la de Tarragona, 6 a la de Girona i 1 a la de Lleida.
 
Un segon grup són 63 municipis d’entre 5.000 i 25.000 habitants que comparteixen amb els anteriors bona part dels criteris d’agricultura periurbana i s’hi troben en continuïtat territorial. D’aquests, 53 es troben a la demarcació de Barcelona, 6 a la de Girona, 4 a la de Tarragona i cap a la de Lleida. Finalment, s'inclouen 9 municipis més, que independentment de la seua magnitud demogràfica, estan absolutament envoltats d'un àmbit qualificat d’agricultura periurbana. Tots ells estan situats a la demarcació de Barcelona, a l'entorn metropolità i al Maresme. 

"Al voltant de les ciutats les explotacions agràries han d'afrontar dos processos que limiten fortament les seues produccions i la seua capacitat d'adaptació. D'una banda, la proximitat urbana genera pressions sobre els preus del sòl i la propietat i pertorba la mateixa activitat quotidiana. D'altra banda, el petit parcel·lari heretat genera sobrecostos i dificulta la modernització. Una identificació de les àrees de Catalunya subjectes a aquestes limitacions a partir de criteris estadístics consistents i actualitzables, permet arribar a una llista de municipis on les explotacions agràries podrien comptar amb ajudes complementàries per mantenir l'activitat", conclou Ignasi Aldomà.