Els trets biològics de les aus influeixen en errors del GPS per localitzar-les

Segons una recerca de la UdL i l'IREC-CSIC publicada avui a 'Scientific Reports'

Descarregar pdf
trencalòs GPS
Un exemplar de trencalòs amb el transmissor / Foto: A. Margalida

Els trets biològics influeixen en els errors de localització de fauna a l'hora de fer seguiments mitjançant els sistemes de posicionament global (GPS) i telemetria per satèl·lit. Aquests condicionants s'afegirien a la influència dels factors tècnics i ambientals. Així ho afirma una recerca de la Universitat de Lleida (UdL) i l'Institut de Recerca en Recursos Cinegètics (IREC CSIC-UCLM) centrada en el trencalòs que s'ha publicat avui a la revista Scientific Reports.

L'article forma part de la tesi doctoral de la investigadora de la UdL Ruth Garcia; que ha treballat amb Antoni Margalida, exinvestigador de la UdL i actualment a l'IREC CSIC-UCLM; i Juan M. Pérez, de la Universitat Miguel Hernández d'Elx. L'equip ha analitzat 95.686 registres de 20 trencalossos (Gypaetus barbatus) rastrejats amb 17 transmissors de satèl·lit amb energia solar als Pirineus d'Espanya, França i Andorra entre els anys 2006 i 2019.

L'objectiu era avaluar la influència dels factors tècnics (com el temps d'ús del transmissor i el cicle de treball), ambientals (com l'elevació, la radiació solar i la precipitació) i biològics de les aus (com l'edat, el sexe, l'estatus de territorialitat i reproductor i l'activitat de vol) en la taxa mensual de pèrdua de localitzacions de transmissors GPS  (fix-loss rate, FLT).  

Així han pogut comprovar que els efectes combinats dels tres expliquen el 23% de les desviacions observades. També que els adults i subadults, mascles i individus reproductors no territorials mostren un FLR significativament inferior a les femelles joves-immadures, aus territorials o individus no reproductors. 

Amb aquests resultats, els experts recomanen que els estudis de seguiment de telemetria animal incloguin anàlisis d'errors abans d’arribar a conclusions o hipòtesis ecològiques sobre la seua distribució espacial o el seu comportament. 

MÉS INFORMACIÓ:

Article Influence of individual biological traits on GPS fix-loss errors in wild bird tracking