CRUE: 'Una societat que no confia en les seues universitats no té futur'

Els rectors i rectores defensen l'excel·lència del sistema espanyol

Descarregar pdf

La Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) ha celebrat aquest dilluns la seua Assemblea General, en la que ha aprovat el següent comunicat sobre els escàndols per màsters i tesis doctorals al panorama polític.

COMUNICAT CRUE UNIVERSITATS ESPANYOLES:

"En els últims quaranta anys, la Universitat ha estat un dels principals motors del creixement econòmic, del desenvolupament social i del progrés cultural d'Espanya. Sense cap gènere de dubte, els milions de persones que han passat per la Universitat han estat un dels col·lectius més importants en la profunda transformació que el nostre país ha tingut i que ha vingut a situar-ho definitivament en la nostra desitjada destinació europea.

Per aquest motiu, els rectors i rectores, en nom de la comunitat universitària, se senten plenament legitimats per manifestar davant la ciutadania i l'opinió pública les següents consideracions:

​​El nostre país té en aquests moments el millor sistema universitari de tota la seua Història i està situat entre els més equitatius del món, sense per això renunciar a l'excel·lència acadèmica que ha augmentat en gran manera en els últims anys.

Recordem que, en aquests anys de crisi profunda i de retallades, els universitaris hem estat solidaris amb l'esforç que se'ns demanava i hem gestionat la Universitat amb gran minvament en els nostres recursos financers i humans. I, malgrat això, i també gràcies a l'aportació econòmica extraordinària dels estudiants i de les seues famílies, hem augmentat la qualitat del sistema aplicant els principis de Bolonya amb menys recursos que altres països i encara menys dels quals teníem quan va començar a implantar-se. Així mateix, hem contribuït decisivament a situar el nostre sistema de ciència i tecnologia entre els deu primers del món.

Les universitats complim amb tots aquells requisits que ens sol·licita l'Estat respecte a les nostres titulacions, malgrat que alguns d'ells constitueixen una innecessària burocràcia que implica a una gran part del Professorat i del Personal d'Administració i Serveis, impedint una gestió més àgil. Seguirem sempre millorant els nostres procediments interns per garantir la qualitat de la nostra activitat acadèmica.

Rebutgem rotundament que s'utilitzi a la Universitat com a arma llancívola en la contesa política, elevant a categoria general casos particulars, sens dubte absolutament lamentables, condemnables i que han de corregir-se amb contundència. Amb això, es posa irresponsablement en perill el prestigi de les nostres universitats, que tant ens ha costat aconseguir.

Les universitats tenen una missió fonamental en la societat del coneixement. Per això, exigim als responsables polítics que s'ocupin de les necessitats urgents que tenen les nostres universitats, que aportin més recursos i que es posin d'acord mitjançant un Pacte d'Estat en una nova Llei d'Universitats. Una Llei que serveixi perquè es duguin a terme les millores que tots els universitaris reivindiquem, de manera prioritària, per seguir al servei del benestar de la ciutadania. Una societat que no confia en les seues universitats no té futur."