"Cal millorar la protecció de les víctimes de tràfic de persones"

Una catedràtica de Cambridge critica a la UdL la 'mirada processal del sistema'

Descarregar pdf
Loraine Gelsthorpe presideix la Societat Europea de Criminologia sobre Gènere, Delinqüència i Justícia Penal
Loraine Gelsthorpe presideix la Societat Europea de Criminologia sobre Gènere, Delinqüència i Justícia Penal / Foto: Universitat de Cambridge

"Les mesures per protegir les víctimes de tràfic d'éssers humans no sempre resulten eficaces davant la mirada processal del sistema". És una de les idees que explicarà a la Universitat de Lleida (UdL) la Catedràtica de Criminologia i Justícia Penal de la Universitat de Cambridge, Loraine Gelsthorpe, en el marc del màster interuniversitari en Justícia Penal, que coordina la UdL. Serà aquest divendres, 24 de març, a partir de les 12.00h a la Sala de Juntes de la Facultat de Dret, Economia i Turisme.

La sotsdirectora de l'Institut de Criminologia de Cambridge i presidenta de la Societat Europea de Criminologia sobre Gènere, Delinqüència i Justícia Penal centrarà la seua conferència en la criminalització de les dones immigrants, que molts cops pateixen una doble victimització: per les xarxes de tràfic de persones i pel mateix sistema institucional. Gelsthorpe explicarà una recerca empírica que ha elaborat amb dones víctimes de tràfic d'éssers humans no identificades pel sistema a Anglaterra i Gales.

En aquest sentit, un estudi realitzat per la professora de la UdL Carolina Villacampa juntament amb altres membres del grup de recerca en Sistema de Justícia Penal ratifica que a l'Estat espanyol també queda camí per fer en la protecció de les víctimes del tràfic d'éssers humans. La recerca realitzada amb diverses internes de dos presons catalanes va posar de manifest que, a banda de no ser identificades com a víctimes, les havien condemnat per delictes comesos durant la fase d'explotació del procès de tràfic que havien patit.

Loraine Gelsthorpe ha centrat la seua recerca en els vincles existents entre la justícia penal i la justícia social; i especialment en aspectes com la raça, el gènere, l'exclusió social, la delinqüència en les dones i l'efectivitat tant de les sancions penals imposades en comunitat com d'aquelles aplicades als joves. Entre els seus llibres, destaquen títols com ara Legitimacy, law and locality: Making the case for change in Women, Punishment and Social Justice. Human rights and penal practices (La legitimitat, la llei i la localitat: En defensa de canvi en les dones, el càstig i la justícia social. Els drets humans i les pràctiques penals).