Comença la construcció amb 'súper-tova' d'un centre mèdic a Burkina Fasso

Dos estudiants de l'EPS, en la primera fase del projecte, finançat per la UdL

Descarregar pdf
cooperacioBurkinaFassoUdL2015
Treball de camp a Ouagadougou Foto: EPS-UdL

Dos estudiants de l'Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida (UdL) han participat aquest mes en l'inici de la construcció d'un centre mèdic a Ouagadougou, capital de Burkina Faso, amb una tècnica ecològica que utilitza sacs tubulars plens de terra anomenats Earthbags, és a dir, de 'súper-tova'. Es tracta d'Eduard Zafra, alumne del grau en Arquitectura Tècnica, i Ramon Llimós, estudiant de postgrau en disseny i gestió d'entorns BIM – REVIT (2D/3D). El projecte, que compta amb finançament de l'Oficina de Desenvolupament i Cooperació de la UdL i la col·laboració de la Fundació Lleida Solidària, està dirigit per la professora de l'EPS, Lídia Rincón.

L'associació per a la cooperació i desenvolupament Emsimision lidera la construcció d'aquest equipament en un terreny de més de 8.600 metres quadrats al districte de Boulmiuogou, un dels més pobres d'Ouagadougou. La finca està situada a uns 200 metres d'una carretera asfaltada i disposa de facilitats per accedir a recursos bàsics com l'aigua i l'electricitat.

En aquesta primera fase, els voluntaris de l'EPS han participat en les obres d'adequació i anivellament del terreny, replanteig de la primera edificació i excavació de rases per a fonamentació de l'edifici, i compra de materials i eines. També han realitzat gestions per a la presentació de llicència d'obres i verificació de compliment de la normativa vigent, així com la contractació de personal local en previsió de la construcció de la segona fase, que contempla l'estructura i els revestiments.

Abans de viatjar a l'Àfrica, els estudiants de la UdL havien seguit un taller d'auto-construcció amb Earthbag (supertova), organitzat per l'EPS i impartit per Domoterra Superadobe en col·laboració amb la Fundació Lleida Solidària. També han aportat eines i material, Domosac, Inqua i alguns particulars.

Notícies relacionades

Oficina de Premsa UdL / 24/11/2014
Cases de tova sostenibles i solidàries