Construcció sostenible, cultius 'in vitro' i biosensors, a la Nit dels Investigadors

La UdL inclou per primer cop unes jornades prèvies a l'esdeveniment

Descarregar pdf
robotnitinvesitgadorsUdL2017
Un dels tallers de Robòtica a l'edició de 2017 / Foto: UdL
La construcció de cases sostenibles, els cultius 'in vitro' sense terra o l'alimentació a la Prehistòria són algunes de les ofertes de la  Universitat de Lleida (UdL) per a la Nit Europea dels Investigadors, que se celebrarà el proper divendres, 28 de setembre. Organitzada pel grup de recerca GREiA de la UdL, el seu programa inclou un total de 3 xerrades i 12 tallers. Les activitats són gratuïtes, però requereixen d'inscripció prèvia, ja que les places són limitades. Per primer cop s'han afegit unes jornades pre-esdeveniment, els dies 21 i 22, emmarcades en el 9è Obert Centre Històric.

El punt neuràlgic serà el campus de Cappont, on es faran 6 tallers. El Fruitcentre del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida n'acollirà 5, de la mà de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), i l'Institut de Recerca Biomèdica (IRBLleida), un altre sobre les neurones. Pel que fa a les activitats prèvies, la majoria es concentren el divendres 21 a l'Orfeó Lleidatà. Destaca l'experiència de controlar un cotxe d'Scalextric amb la ment, a través de biosensors que s'utilitzen per a mesurar l'activitat cerebral.

Els participants en el taller de construcció sostenible podran veure en acció una càmera termogràfica, que permet detectar l'espectre electromagnètic infraroig. I els que optin pel taller Concentrant el sol construiran un camp termosolar amb retallables. L'aprenentatge de l'anglès, el joc tradicional o el calibratge de fruita són altres de les propostes.

La iniciativa coordinada pel GREiA compta amb la col·laboració d'altres centres de recerca de la UdL i d'institucions com la Generalitat, la Diputació de Lleida o l'Ajuntament. La Nit Europea dels Investigadors se celebra simultàniament en més de 280 ciutats amb l'objectiu d'apropar la ciència, la recerca i la tecnologia a la ciutadania. A Catalunya, enguany porta el lema "La recerca, patrimoni de tothom".

Notícies relacionades