El CAEM restaura el retaule de la Verge Blanca

L'actuació del Bisbat s'allarga els mesos d'agost i setembre

Descarregar pdf
Un especialista del CAEM treballant al retaule de la Verge Blanca / Foto: Bisbat de Lleida
Un especialista del CAEM treballant al retaule Foto: Bisbat de Lleida
Tècnics del Centre d'Art d'Època Moderna (CAEM) de la Universitat de Lleida (UdL) s'encarreguen de  restaurar l'Oratori de la Verge Blanca de l'Acadèmia Mariana. El retaule, d'estil neogòtic, es troba en mal estat, ja que va ser l'únic element que no es va rehabilitar a la darrera reforma de l'edifici el 2003. Els treballs s'allargaran els mesos d'agost i setembre. El cost de les obres, de 22.000 euros, se sufragarà a partir d'aportacions voluntàries dels fidels.

El retaule de la Verge Blanca és obra d'Hermenegild Jou (1870) i va ser restaurat per darrer cop per Ramon Borràs el 1941. Es tracta d'un moble d'estil historicista neogòtic, de fusta tallada, estucada policromada i daurada amb un pa d'or fals i majorment amb pa d'or fi. L'estat de conservació és acceptable, tot i que presenta nombroses patologies.

La peça presenta brutícia superficial acumulada i pols i envelliment per oxidació, tant als vernissos com a la policromia i la fulla metàl•lica. S'hi han documentat abundants esquerdes, clivelles, fissures i esquinçats de la fusta i l'emprimació càlcica. També nombroses pèrdues a la làmina d'or fi, parts daurades amb llautons, parts repintades i zones on s'hi ha aplicat una purpurina al damunt del pa d'or.

A causa de les característiques del retaule, el CAEM aborda les fases d'intervenció d'una manera més acurada, amb una major inversió de temps i de precisió. La neteja es fa més a fons, la reconstrucció volumètrica amb més detall i perfecció; així com un acabat en la policromia i restitució de pàtines.


Text: Comunicació Bisbat de Lleida / Oficina de Premsa UdL