El Claustre de la UdL exigeix l'alliberament dels presos polítics

Aprova crear una comissió d'avaluació del respecte dels drets humans a l'Estat

Descarregar pdf
claustreUdL2019sentencia
Un moment de la votació. FOTO: UdL
El Claustre de la Universitat de Lleida (UdL), reunit en sessió extraordinària, ha aprovat avui per 108 vots a favor, 12 en contra i 3 en blanc, un Manifest de rebuig de les condemnes dels presos polítics catalans i de la judicialització de la política. El text, basat en una proposta d'Universitats pels drets civils i la democràcia, i amb incorporacions d'Alternativa d'Estudiants, exigeix la immediata posada en llibertat de les persones injustament condemnades o en presó provisional i el sobreseïment de tots els processos penals i administratius en curs relacionats, així com el retorn de les persones exiliades.
 
El text inclou la creació d'una comissió d'avaluació del respecte dels drets humans, civils i polítics a l'Estat Espanyol, formada per membres de tota la comunitat educativa, i que exporti els seus resultats i conclusions a l'àmbit universitari tant nacional com internacional.
 
D'altra banda, el Claustre ha aprovat vuit propostes de les deu presentades per Alternativa d'Estudiants -que s'han votat de forma individual- entre les quals estan l'adhesió de la UdL a la vaga de demà, 18 d'octubre; la declaració de persones 'non grates' al rei Felip VI, al jutge Manuel Marchena, a la delegada del govern central a Catalunya, Teresa Cunillera; i nomenar campus 1 d'octubre a l'actual campus de Cappont.
 
En relació a la vaga, el vicerector de Docència, Francesc Giné, ha anunciat que "amb l'objectiu de preservar el dret de vaga dels nostres estudiants, durant el dia de demà se suspenen totes les activitats avaluatives i aquelles activitats acadèmiques que requereixen assistència obligatòria per als estudiants".
 
 
Manifest de rebuig de les condemnes dels presos polítics catalans i de la judicialització de la política
 
"El Claustre de la Universitat de Lleida, reunit el dia 17 d’octubre de 2019, manifesta:
 
Que es ratifica en les declaracions aprovades per aquest Claustre el 26 de setembre de 2017 i el 13 de febrer de 2019, en les que es denunciava la judicialització d’un conflicte polític i reclamava la posada en llibertat de les persones empresonades per la causa de l’1 d’octubre, així com la cerca de solucions mitjanant el diàleg i la mediació, partint del reconeixement del lliure exercici a l’autodeterminació.
 
Que atesos els esmentats precedents i en coherència amb les anteriors declaracions, un cop conegudes les sentències condemnatòries, el Claustre de la Universitat de Lleida es manifesta en els següents termes:
 1. Davant la sentència que ha condemnat membres del Govern, cessats per l’aplicació de l’article 155, així com la presidenta del Parlament, el president d’Òmnium i l’expresident de l’ANC, membres de les diverses universitats catalanes presentem un text de protesta i de crida a la mobilització pacífica, cívica i democràtica.
 2. La situació creada arran de la sentència és excepcionalment greu. S’ha judicialitzat una qüestió estrictament política, i els poders de l’Estat han forçat l’ordenament jurídic, amb l’aplicació abusiva i punitiva de la presó preventiva (denunciada pel Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de l’ONU)i la condemna per sedició, un delicte que ja no existeix en les altres democràcies europees del segle XXI, aplicant el càstig reservat per a delictes com l’homicidi. No oblidem els informes sobre el desenvolupament del judici emesos per institucions i observadors internacionals en referència a la vulneració de drets, que són la base de l'estat de dret. Allò que està amenaçat no és només el sobiranisme català. L’amenaça gravita sobre la integritat de les llibertats i drets fonamentals com els de manifestació i d’expressió, per una deriva autoritària que criminalitza la dissidència. Aquesta excepcionalitat fa necessària i urgent una resposta cívica i institucional clara.
 3. La Universitat sempre ha estat un espai autònom respecte del poder econòmic i polític. Un espai de llibertat de creació i de pensament, i d’estímul d’actituds crítiques. Per això mateix, tots els Estatuts de les universitats catalanes es refereixen explícitament a principis com els de llibertat, democràcia, justícia, igualtat o solidaritat. Principis que es concreten en el foment del pensament crític, la cultura de la llibertat, el respecte al pluralisme i l’educació en els valors cívics propis d’una societat democràtica. En moments com els que està passant la societat catalana, l’observació d’aquests principis i valors ens obliguen a un compromís actiu, ferm i sostingut amb la defensa dels valors democràtics i dels drets fonamentals.

En conseqüència, el Claustre de la Universitat de Lleida

 • Declara que no hi ha marge per al silenci de la institució universitària davant la situació actual de repressió i l’erosió de les llibertats i els drets civils i polítics. I, alhora, renova el seu compromís públic amb la defensa de les llibertats i els drets personals i col·lectius, el d’autodeterminació entre aquests.
 • Exigeix la immediata posada en llibertat de les persones injustament condemnades o en presó provisional i el sobreseïment de tots els processos penals i administratius en curs relacionats, i el retorn de les persones exiliades.
 • Considera que la redacció i aprovació d’una “Llei d’amnistia” és la via preferent per tal de reprendre el camí del diàleg.
 • Expressa el seu suport a totes les mobilitzacions cíviques i pacífiques plantejades en favor dels drets civils i per la llibertat de les persones condemnades, processades i privades de llibertat.
 • Rebutja la repressió i la violència policial, que ja ha ocasionat greus lesions a manifestants, amb l’agreujant d’haver emprat mètodes prohibits en diferents normatives, pròpies i internacionals.
 • Manifesta la convicció que en una cultura democràtica madura no hi ha altra via per a la solució dels conflictes i les diferències polítiques que el diàleg, la negociació i el respecte a l’expressió democràtica de la voluntat popular.
 • Creació d’una comissió d’avaluació de la integritat i el respecte dels drets humans, civils i polítics a l’Estat Espanyol, formada per membres de tota la comunitat educativa, i que exporti els seus resultats i conclusions a l’àmbit universitari tant nacional com internacional.
 • Insta a la creació d’una comissió d’avaluació econòmica de la Universitat de Lleida, que estudiï quines accions es poden emprendre per a revisar els contractes existents i futurs de subministrament de serveis (aigua, llum, etc...) amb criteris de sostenibilitat, proximitat i compromeses amb els valors democràtics.
 • La Universitat de Lleida es solidaritza amb tots els civils ferits en les mobilitzacions d’aquesta setmana, en especial mesura al noi d’Artesa de Lleida que va perdre un ull degut a una pilota de goma, protocol d’actuació prohibit a Catalunya des de l’any 2014.
 • I insta els òrgans de govern de la universitat a fer la màxima difusió pública d’aquesta declaració."