El canvi climàtic no perjudicaria la producció de bolets

Segons una recerca de la UdL i el CTFC, publicada a 'Agricultural and Forest Meteorology'

Descarregar pdf
El canvi climàtic no tindria un efecte negatiu en la futura productivitat dels bolets. És més, unes pluges estables combinades amb temperatures més càlides allargarien la temporada sense comprometre'n la producció. Així ho revela una recerca de la Universitat de Lleida (UdL) i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), publicada recentment a la revista científica Agricultural and Forest Meteorology. Els investigadors també alerten que els veritables perills pels bolets són la manca de gestió dels boscos i els seus canvis d'ús.

L'objectiu de l'estudi era entendre millor la relació entre el clima i la humitat del sòl amb la productivitat dels bolets en els boscos mediterranis. Per això, s'han fet mostrejos a Poblet (Tarragona), en boscos de pinastre. Mitjançant una metodologia basada en models matemàtics per predir les condicions climàtiques, l'equip coordinat per l'investigador de la UdL Sergio de Miguel ha dibuixat diferents escenaris de canvi climàtic en aquesta zona pels propers 100 anys. Combinant aquestes dades amb les diferents variables que afecten l'aparició de bolets han arribat a estimar la productivitat en aquesta regió al llarg del temps.

Els investigadors afirmen que amb el canvi climàtic la temporada de bolets es podria allargar, com a conseqüència de què no hi hauria una reducció significativa de la pluja a principi de temporada (finals d'estiu), combinat amb temperatures més càlides cap al final de la tardor i començaments de l'hivern. De Miguel aclareix que "estem tractant amb escales climàtiques que abasten molts anys i per tant no hem de considerar els episodis meteorològics a curt termini". Afegeix que "per exemple, ara portem dos anys seguits amb una producció més baixa, però al 2014 es va batre un rècord de producció".

Els principals riscos estarien en la gestió. "Amb el progressiu abandonament rural i dels usos agraris tradicionals, el bosc s'ha tancat molt i un bosc massa dens produeix menys bolets ja que no deixa que els arbres es tornin forts i vigorosos i no nodreixen igual de bé els fongs amb els seus carbohidrats", explica Sergio de Miguel. A més de la seua importància ecològica, els bolets silvestres tenen un valor socioeconòmic destacable a la conca mediterrània. De fet, el rendiment econòmic que es deriva de l'activitat boletaire en alguns boscos mediterranis fins i tot pot superar el que s'obté de boscos dedicats a la producció de fusta.
 
Text: Comunicació CTFC / Premsa UdL