El canvi global afavoreix els grans incendis forestals, com els de Califòrnia

Segons una recerca de la UdL i el CTFC publicada a ‘Science of the total environment’

Descarregar pdf
incendis
Foto: CALFIRE_Official (CC BY-NC 2.0)
El canvi climàtic i les modificacions d'usos del territori són entre els factors principals dels grans incendis forestals, com els registrats a Califòrnia (Estats Units) els darrers mesos. Així ho assenyala una recerca liderada per la Universitat de Lleida (UdL), publicada a la revista científica Science of the total environment. En l'estudi també han participat investigadors del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), les universitats nord-americanes de Florida i Maryland, la Universitat de Nottingham (Regne Unit) i la Universitat de Torí (Itàlia).

La recerca proposa una anàlisi històrica que abasta set dècades de registres documentals d'incendis forestals de la costa sud de Califòrnia utilitzant diverses tècniques estadístiques. A partir dels resultats, l'equip d'investigació ha avaluat els vincles i les sinergies que s'estableixen entre els factors meteorològics i climàtics a gran escala.

"L'actual escenari de canvi climàtic projecta un augment dels incendis forestals en regions amb ecosistemes mediterranis, com el que trobem a Califòrnia. En aquest context, comprendre l'efecte que la variabilitat meteorològica causa en els grans focs és essencial per a una planificació eficient dels recursos ambientals a llarg termini i per preveure adequadament el risc durant la temporada d'incendis", explica l'autor principal de l'article i professor associat de la UdL, Adrián Cardil.

Els resultats també demostren que els  factors que promouen el foc, com ara sequeres, vents o onades de calor, i que són clau per explicar els grans incendis de Califòrnia, estan directament influenciats per fenòmens com les teleconnexions climàtiques. Es tracta d'anomalies d'un clima regional que poden afectar a una altra zona allunyada, com ara El Niño, creat per les modificacions entre l'atmosfera i l'oceà al Pacífic Central.

"Si bé hem de tenir en compte el canvi climàtic, per poder explicar el que està passant a regions amb ecosistemes mediterranis, com Califòrnia, també hem de parar atenció als canvis d'usos del territori. És per això que no hem de parlar només del canvi climàtic, sinó del canvi global", afegeix el professor de la UdL i cap del Hub GFBI (Global Forest Biodiversity Initiative), Sergio de Miguel. Aquests canvis d'usos deguts a l'abandonament de pràctiques tradicionals com ara utilitzar el foc com a eina de gestió del paisatge ha comportat un augment del combustible forestal i, per tant, uns boscos més vulnerables davant situacions climàtiques adverses.
 
"Les conseqüències d'aquesta tempesta perfecta les estem veient ara a Califòrnia, on només en el que portem de 2020 ja han cremat gairebé 2 milions de hectàrees, l'equivalent a tota la superfície forestal de Catalunya", explica de Miguel, qui alerta que "aquí i en moltes altres zones mediterrànies ens trobem en un context similar, i això vol dir que el estem veient a Califòrnia pot passar també a casa nostra". És per això que "l'experiència ens ha de servir de mirall per poder aprendre'n la lliçó i prendre millors decisions en la gestió del nostre paisatge", conclou.
 

Text: Comunicació CTFC / Premsa UdL
 
 

MÉS INFORMACIÓ:

Article Coupled effects of climate teleconnections on drought, Santa Ana winds and wildfires in southern California