El control de males herbes és una eina clau per lluitar contra la fam

Un expert de la FAO aposta per un maneig integrat més ecològic

Descarregar pdf
Laborda-malesherbes-UdL
Ricardo laborda durant la xerrada. FOTO: UdL

Les pèrdues en el rendiment de cultius a causa de les males herbes en els països pobres són de l'ordre del 30%, i en alguns casos, com en molts indrets d'Àfrica, del 40%. En els països del nord, aquestes plantes malmeten al voltant d'un 5% de les collites, tot i que la resistència a herbicides d'alguns biotips, poden elevar les pèrdues a més del 10%. A més, cal sumar-hi el temps laboral agrícola que es perd en escardar les males herbes, al voltant d'un 40% en països del sud.

Així ho afirma Ricardo Laborda, durant 25 anys expert en males herbes del Servei de Protecció Vegetal de la FAO, que aquesta tarda ha pronunciat una conferència a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) de la UdL en el marc del Màster en Protecció Integrada de Cultius i el Seminari de Malherbologia.

Poder combatre la fam passa per eliminar els seus competidors en el cultiu, com són les males herbes, ja que no fer-ho suposa que es malmetin bona part de les collites arreu del món. En aquest sentit, Laborda, proposa un maneig integrat de les males herbes. Això vol dir combinar diferents estratègies que abracen des de la prevenció, fins al control i l'eradicació de les mateixes, i des d'un enfocament més ecologista. Entre altres, usar herbicides de forma no abusiva, prevenir l'entrada d'espècies exòtiques de males herbes, utilitzar els mètodes clàssics de control biològic i evitar que les males herbes facin estoc de llavors en el sòl.

Ricardo Laborda, doctor en Gestió de males herbes per la Universitat de Moscou, també insisteix en la necessitat de formar els agricultors en mètodes de detecció, identificació i control, aspectes imprescindibles per a l'èxit dels programes de desherbatge, així com en el maneig cultural, químic i físic de les mateixes.

"El problema de les males herbes és i serà un problema en qualsevol regió del món. La modernització de l'agricultura als països pobres és una necessitat si es vol elevar el nivell de producció d'aquests països i la millora del maneig de les males herbes jugarà un paper essencial en aquest desenvolupament", ha conclòs.