"Els bàrbars de veritat som el continent europeu"

El president del CIDOB critica la política de fronteres i asil de la UE el Dia d'Europa

Descarregar pdf
CIDOBAntoniSeguraUdL
Antoni Segura. FOTO: UdL

"Mirem amb certa superioritat ètica i moral alguns Estats i països del món, però hem de recordar que no hi ha cap continent que hagi provocat dos barbàries de la magnitud de les dos guerres mundials. Els bàrbars de veritat som el continent europeu, capaços del millor, però també del pitjor".

Així de contundent ha estat el catedràtic d'Història contemporània de la Universitat de Barcelona i president del CIDOB, Antoni Segura, durant l'acte central de la Setmana d'Europa a la UdL, precisament avui que se celebra el Dia d'aquest continent.

Segura, que ha pronunciat la conferència Desplaçats, refugiats i exiliats. La guerra de Síria, ha retret a la Unió Europea haver externalitzat a Turquia la gestió dels refugiats amb l'anomenat Pacte de la vergonya, que vulnera els drets humans i diverses convencions internacionals, com la de Ginebra. També ha criticat que per contra de destinar més fons al salvament i la cura de les persones desplaçades s'incrementin les partides destinades al control de les fronteres, així com les restriccions dels drets d'asil i de mobilitat.

El president del CIDOB ha recordat que entre els deus països que acullen més refugiats al món no n'hi ha cap d'europeu, són de l'Orient mitjà i africans. En aquest sentit i segons dades de Nacions Unides, el 86% d'aquestes persones viuen en països amb un índex de desenvolupament molt baix.  "La crisi dels refugiats no la pateix Europa sinó els països pobres" i encara menys Espanya, que només ha acollit un miler de refugiats, pel mig milió d'Alemanya o els 156.000 de Suècia.

Segons el darrer informe de Nacions Unides, a finals del 2015 hi havia 65 milions de refugiats, cinc milions més que els que va provocar la Segona guerra mundial i que fins al 2015 era una xifra que no s'havia superat mai. "La memòria és molt curta, Europa està oblidant el seu passat", ha dit.

Expert en anàlisi de conflictes en el món actual amb un especial atenció pel món islàmic, Antoni Segura, ha alertat que ens estem acostumant a les polítiques de supressió de drets que estan aplicant els països europeus també entre els seus ciutadans, al mateix temps que està calant el discurs de la islamofòbia, la xenofòbia i el racisme. Un discurs, ha dit, que no és només domini de la dreta sinó també de l'esquerra que s'està passant a la dreta.

Carregant el reproductor...