Emotiu homenatge al professor de l'EPS Josep Maria Ribó

Els companys el recorden com un apassionat de la docència i de la defensa dels drets humans

Descarregar pdf
homenatge ribo
L'acte va tenir lloc a l'Auditori del Centre de Cultures Foto: EPS-UdL
Imatges d'en Josep Maria Ribó (1967-2015) han presidit avui l'acte que en la seua memòria ha organitzat l'Escola Politècnica Superior (EPS) de la UdL. Les vivències que van compartir amb ell professorat, personal d'administració i serveis i estudiantat, han estat les protagonistes d'una emotiva jornada de record per aquest doctor en Informàtica que va incorporar-se com a docent a l'EPS quan l'escola donava els seus primers passos, el curs 1990-1991.

L'homenatge, que s'ha iniciat amb paraules de la degana de la Facultat de Dret i Economia, Maria José Puyalto, el director de l'EPS, Francesc Giné, el director del departament d'Informàtica i Enginyeria Industrial, Miquel Nogués, i el rector, Roberto Fernández, ha continuat amb les intervencions de companys, alumnes i antics alumnes de l'EPS amb qui Josep Maria Ribó hi va tenir una estreta relació.

De la seua trajectòria professional en destaca haver estat l'impulsor, juntament amb la seua dona, la professora de l'EPS, Sílvia Miquel, del primer doble grau de la Universitat de Lleida, el d'Enginyeria Informàtica i Administració i Direcció d'Empreses, així com haver estat el coordinador del segon cicle (del 2008 al 2012) i el màster en Enginyeria Informàtica (del 2011 al 2013), a més d'haver ocupat altres càrrecs de gestió al seu departament i a la pròpia escola. Però el que tothom n'ha destacat és la seua passió per la docència i la seua dedicació i estima per als seus alumnes.

Així, l'any 2014, va rebre un dels premis Sant Jordi de l'Institut d'Estudis Catalans, concretament el Premi Torres-Ibern al millor manual universitari, treball d’investigació o diccionari terminològic de l'àmbit de les enginyeries, l'arquitectura i la física. El seu treball Apropament a les estructures de dades des del programari lliure va ser concebut originàriament com uns apunts de l'assignatura d'Estructures de dades del Grau d'Enginyeria Informàtica i es va  publicar sota llicència Creative. Dos anys abans, també va ser distingit amb el Premi Enric Freixa i Pedrals de de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca de la Generalitat de Catalunya pels apunts i la resta de material de l'assignatura d'Estructures de dades i algorismes del Grau en Enginyeria Informàtica, que impartia Ribó.

Però Josep Maria Ribó, també serà recordat pel seu compromís social. En aquest sentit, va dirigir i implicar-se durant anys en un programa Tempus amb la Universitat de Mostar per reimpulsar la docència i la recerca en informàtica malmesa després de la guerra del Balcans. La defensa dels drets humans, de la justícia social, de la dignitat per als més febles, també el van fer destacar entre els companys. Per alguns, defensor de "causes impossibles", per d'altres, l'única manera de sentir-se "compatriota i contemporani de tot aquell que visqui animat per la voluntat de justícia i de bellesa, naixi on naixi, visqui quan visqui, perquè no tenen fronteres els mapes de l'ànima ni del temps", que escrivia Eduardo Galeano.
 
L'acte en memòria del professor de l'EPS, va acollir també el lliurament dels premis del concurs de programació "Josep Maria Ribó". En categoria júnior -per a l'alumnat de primer fins a tercer curs- van resultar guanyadors Gerard Rovira i Eduard Torres. En categoria sènior -quart curs i màster-, Meritxell Jornada i Marc Sànchez.

 

Més continguts

Galeria fotogràfica