"En les mans de tothom està extingir el patriarcat i la seua ideologia masclista"

Les institucions recorden durant l'acte a Lleida del 25N que cal que s'hi impliquin els homes

Descarregar pdf
25N1
Lectura del manifest a càrrec de Festuc Teatre. FOTO: UdL
"En les mans de totes les persones que formem aquesta societat està la dignitat d’extingir el patriarcat i la seua ideologia masclista. No podem oblidar que cal activar i connectar el sentiment de responsabilitat en els homes perquè de forma individual i col·lectiva assenyalin i s’allunyin de les conductes i actituds masclistes pròpies i dels seus iguals".
 
Així ho recull el Manifest 25 de novembre 2021 de la Generalitat de Catalunya que avui han llegit membres de Festuc Teatre en l'acte institucional de commemoració a Lleida del Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones i que ha tingut lloc a l'Aula Magna de l'Institut d'Estudis Ilerdencs.
 
Promogut per la delegació territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament, la Diputació, la Universitat de Lleida, el Consell comarcal del Segrià i la subdelegació del Govern de l'Estat, a l'acte hi han assistit representants de totes aquestes institucions a més del Govern de la Generalitat, mossos d'esquadra i guàrdia civil. Per part de la UdL, la Coordinadora de Compromís Social, Igualtat i Cooperació, Núria Camps.
 
El manifest, que insta a "desobeir els mandats de la masculinitat més tradicional i dominant que es retroalimenta molt sovint a les xarxes i espais digitals, i en tots els àmbits de la societat", i a "generar nous referents per construir milers de masculinitats responsables, lliures, igualitàries, diverses, inclusives i cuidadores", destaca les noves formes de violència masclista incloses en la Llei 5/2008 del 24 d'abril mercès a la reforma 17/2020 de 22 de desembre: la violència obstètrica i la vulneració de drets sexuals i reproductius, la violència de segon ordre (contra les persones que donen suport a les víctimes de violència masclista), la violència vicària (l'exercida contra les filles i els fills amb la finalitat de provocar dany psicològic a la mare), la violència digital i la violència en l’àmbit de la vida política i l’esfera pública.

També destaca l’impacte i la indignació per les violències sexuals. "Des d’aquí, avui 25N, volem reiterar tot el suport i empatia amb les supervivents i el seu entorn. No podem continuar consentint que les dones visquem amb por, amb la nostra llibertat coartada per l’amenaça d’unes agressions sexuals que ja haurien d’estar desterrades d’una societat democràtica i lliure".
 

MÉS INFORMACIÓ:
Manifest de la Generalitat de Catalunya
Manifest de la Comissió Dones i Ciència del CIC
Manifest CRUE
Manifest de la Xarxa d'unitats d'igualtat de gènere per a l'excel·lència universitària.