Enrique Playán defensa millorar les lleis per agilitzar els ajuts a la recerca

El director de l'Agència Nacional d'Investigació, exalumne d'ETSEA, inaugura el curs del centre

Descarregar pdf
etsea2
Enrique Playán ha intervingut per videoconferència. FOTO: UdL
Millorar el marc legal que intervé en la dotació de recursos per a la investigació a l'Estat espanyol, com ara la Llei general de subvencions i la Llei de contractes del sector públic, és un dels aspectes a millorar per agilitzar els ajuts a la recerca. Així ho ha manifestat el director de l'Agència Estatal d'Investigació (AEI), Enrique Playán, durant la lliçó inaugural del curs acadèmic de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida (UdL)
 
Playán, que havia estat alumne d'aquest centre, ha afirmat que aquestes lleis retarden els terminis per resoldre convocatòries, fins a 11 mesos les més llargues, i en limiten la seua aplicació. Simplificar la documentació, accelerar les convocatòries, fixar un calendari estable per a aquestes, i comunicar més i millor, són els reptes que té plantejats l'AEI per als propers anys.
 
El responsable de l'AEI, que ha reconegut que el pressupost de l'Agència és insuficient, ha dit que l'esborrany del pressupost per al 2021 millora en 50 milions d'euros la dotació del ministeri i incorpora 140 milions més del Pla de recuperació. Aquest Pla de recuperació és un dels dos que inclourà el nou Pla estatal d'investigació científica i tècnica i d'innovació 2021-2024 que s'està elaborant, que també preveu un Pla de xoc amb més pressupost per a projectes de recerca i amb  més places per a investigadors postdoctorals.
 
Després de la conferència telemàtica de Playan, el director de l'ETSEA, Jordi Graell, s'ha dirigit al rector per demanar-li que els ajustaments que la UdL ha de fer a causa de les dificultats econòmiques, tinguin en compte les peculiaritats de cada centre. En aquest cas, l'alt nivell d'investigació de l'ETSEA que "no vol perdre força ni pistonada en aquest àmbit que la caracteritza". Graell ha alertat de l'elevada edat del personal docent i investigador (PDI) de l'Escola i de la problemàtica que suposa no poder fer el relleu generacional. També li ha sol·licitat més personal per a la secretaria docent del centre per atendre millor l'estudiantat.
 
El rector de la UdL, Jaume Puy, ha coincidit amb Graell en el paper fonamental de l'ETSEA en la transformació del territori de ponent, especialment per la seua intensa activitat investigadora "que l'ha duta a estar entre les millors del món". El rector s'ha compromès a vetllar "perquè l'ETSEA no perdi competitivitat en aquests temps complicats", però ha demanat als governs un increment de les places per a investigadors en formació i postdoctorals i als investigadors "ambició per millorar", per tenir més presència en projectes internacionals i més implicació amb les empreses i institucions del territori.
 
Tant Graell com Puy han agraït la dedicació de tot el personal de l'ETSEA i de la UdL "per fer del nostre sistema universitari una solució a la pandèmia i no un problema afegit", en paraules del rector.
 
Durant l'acte, s'han lliurat els premis als millors treballs de final de grau en enginyeria agrària i agroalimentària i en enginyeria forestal que han recaigut, respectivament, en Felipe Martín Vallejo per Propuesta de ajardinamiento de un espacio verde de titularidad privada de 3 Ha situado en el término municipal de Almacellas (Lleida), i en David Sáez Ros per Tratamientos selvícolas en el monte de utilidad pública nº 66 de La Rioja en Ezcaray y compatibilidades con la Red Natura 2000
 
També s'ha retut homenatge als membres del personal d'administració i serveis i PDI que s'han jubilat el curs passat.