Espècies invasores i canvi climàtic, en un congrés internacional a la UdL

Uns 200 especialistes en herpetologia analitzen els reptes per conservar rèptils i amfibis

Descarregar pdf
Uns 200 especialistes en rèptils i amfibis de 12 països diferents es donaran cita a la Universitat de Lleida (UdL) a partir de demà, dimecres 5 d'octubre, per participar en el 14è Congrés Luso-Espanyol d'Herpetologia / 18è Congrés Espanyol d'Herpetologia. Durant tres dies tractaran els diferents reptes d'aquesta ciència al segle XXI com ara la gestió d'espècies invasores i la davallada en poblacions autòctones arran del canvi climàtic provocat per l'escalfament global.

Els experts d'Espanya, Portugal, França, Itàlia, Bèlgica, Holanda, Alemanya, els Estats Units, Canadà, Algèria, Marroc i Tunísia se centraran en quatre grans blocs temàtics: evolució de les comunitats herpetològiques, catalogació de la biodiversitat, conservació i canvi climàtic, i gestió d'espècies invasores, que constitueixen la segona causa de declivi d'espècies en el planeta. El catedràtic de la UdL i co-organitzador del congrés, Delfí Sanuy, subratlla el problema de les tortugues de Florida, "una veritable plaga que elimina els quelonis autòctons, a més d'amfibis i peixos".

La introducció de truites per a la pesca "en estanys o rierols on abans no n'hi havia" també és un problema ecològic, segons Sanuy, "ja que desapareixen tritons i altres amfibis", com va posar de relleu una recerca al Pirineu de la mateixa Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària de la UdL. Un altre cas proper d'espècie exòtica invasora és l'aparició de molts tritons turcs a la comarca del Solsonès.

Les conferències plenàries del congrés aniran a càrrec del canadenc David Green, que parlarà de Conservació dels amfibis a Amèrica del Nord davant del canvi climàtic; el portuguès José Carlos Alcobia, que se centrarà en els Reptes de la conservació de la biodiversitat al Sàhara-Sahel sota el canvi climàtic; i l'alemany Ulrich Sinsch, que analitzarà l'Impacte mediambiental en les característiques de la granota comú i el gripau corredor.

El 14è Congrés Luso-Espanyol d'Herpetologia / 18è Congrés Espanyol d'Herpetologia es tancarà dissabte, 8 d'octubre, amb una excursió al Congost de Mont-rebei.

Notícies relacionades