Estudiantat d'Educació, premiat amb el 'Maria Antònia Figuerola'

Pel projecte 'Més enllà de les paraules', al voltant del conreu tradicional del blat

Descarregar pdf
premiFEPTS
Les alumnes premiades. FOTO: AEPI
Més enllà de les paraules, és el títol del projecte guanyador de l'onzena edició del Premi Maria Antònia Figuerola de treballs de recerca històrico-geogràfics amb aplicació didàctica per alumnat de primària, secundària i batxillerat, que convoca l'Associació Europea de Programes Intergeneracionals (AEPI). Sara Godoy, Susanna Rosell i Sílvia Pastells, alumnes del Grau d'Educació Primària de la Universitat de Lleida (UdL) són les autores d'aquest treball realitzat en en marc de dos assignatures de la Menció de necessitats educatives especials i educació per la diversitat.
 
A partir de la creació d'un context d'aprenentatge titulat ART-ERA, desenvolupat en col·laboració amb el Museu Trepat de Tàrrega, es va simular, a l'exterior d'aquest espai, un cementiri d'eines antigues que s'utilitzaven en el conreu tradicional del blat. "A través de la creació d'aquest context volíem posar de manifest la recuperació dels mots relacionats amb la cultura del blat que s'estan perdent, i mitjançat diferents llenguatges (paraules, música, tacte etc.) aconseguir que els nens i les nenes poguessin connectar amb els seus orígens, amb la vida del seu poble i de les seues famílies", expliquen.
 
El jurat, format per Pilar Benejam Arguimbau (geògrafa i pedagoga), Arnau Consul i Porredon (periodista i escriptor), Gemma Tribó Traveria (historiadora i mestra), Núria Rajadell Puiggròs (pedagoga, doctora en Filosofia i Ciències de l’Educació) i Jaume Sobrequés Callicó (historiador i museògraf), va ressaltar l'originalitat del treball pel que fa "a un tema nostrat i tan poc valorat encara avui dia com és el treball del camp", així com "el seu valor didàctic i la possibilitat de poder desplegar-se a nivell escolar en el marc del currículum oficial, tot empoderant els professionals".
 
D'altra banda, les autores del treball destaquen que "aquest projecte ha suposat un treball vivencial, col·laboratiu i dinàmic que ens ha permès construir aprenentatges a través de diferents territoris, persones i llenguatges artístics".

El Premi Maria Antònia Figuerola, dotat amb 1.500 euros, està inspirat en les inquietuds pedagògiques de Maria Antònia Figuerola Monserrat (1928-2011), educadora i especialista en el lleure cofundadora de la Fundació pedagògica El Brot.

MÉS INFORMACIÓ:

Vídeo del lliurament del Premi Maria Antonia Figuerola