Ajut europeu per consolidar la Plataforma Lipidòmica de Catalunya

Per un projecte de l'IRBLleida on participen la UdL, Agrotecnio i Gestió de Serveis Sanitaris

Descarregar pdf
pamplonajoveFEDER
Mariona Jové i Reinald Pamplona. FOTO: IRBLleida
L'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) rebrà un ajut de 625.000 euros del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), concedit per la Secretària d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, per desenvolupar i consolidar la Plataforma Lipidòmica de Catalunya (PLICAT).
 
Aquest projecte, liderat per l'IRBLleida i on participen la Universitat de Lleida, la Fundació Centre de Recerca en Agrotecnologia (Agrotecnio) i Gestió de Serveis Sanitaris-Aliança Estratègica ICS-GSS, forma part dels set projectes cooperatius finançats per la Generalitat de Catalunya destinats a la creació, construcció, adquisició i millora d'equipaments i plataformes científiques i tecnològiques de Catalunya. 
 
FEDER aporta el 50% del cost de l'actuació i els integrants del projecte la resta. Així, l'IRBLleida hi posa el 64% (400.000€), la UdL el 23,20% (145.000€), i Agrotecnio i l'Aliança ICS-GSS el 6,40% (40.000€) cadascun.
 
PLICAT és una plataforma d'alta tecnologia que integra diferents equipaments científics complementaris d’avantguarda que permeten l’estudi complert del lipidoma (perfil complert de lípids) d'una mostra biològica (sang, cèl·lula, teixit o organisme, entre d’altres). Pretén ser un referent en l’estudi dels greixos en la recerca biomèdica, així com en estudis de l’industria farmacèutica i alimentària.
 
El catedràtic de la UdL, Reinald Pamplona, que lidera el projecte amb la professora de la Facultat de Medicina, Mariona Jové -ambdós investigadors de l'IRBLleida-, explica que “PLICAT permetrà l’anàlisi de milers de molècules de lípids diferents de qualsevol sistema biològic, fet que facilitarà conèixer el paper dels lípids en la salut i en la patologia humana, i que pot tenir un paper clau en el desenvolupament d’una medicina personalitzada". Per la seua part, Jové, afegeix que "la creació d'aquesta plataforma situarà Lleida com a punt de referència català de lipidòmica, i permetrà establir noves col·laboracions nacionals i internacionals per desenvolupar projectes de recerca i industrials".

Text: Comunicació i Premsa IRBLleida/Premsa UdL