Evitar l'ictus amb seguiment per neuroimatge i estudis vasculars

Segons un estudi liderat pel professor de la Facultat de Medicina, Francesc Purroy

Descarregar pdf
ictusUdL
Lleida lidera un projecte estatal per controlar els afectats / Foto:IRBLleida

El seguiment de pacients amb embòlia transitòria a través d'estudis vasculars i tècniques de neuroimatge evita que desenvolupin un ictus, segons un estudi d'investigadors de l'IRBLleida i especialistes del Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV) que lideren el Projecte espanyol del maneig i evolució dels pacients amb un atac isquèmic transitori (PROMAPA). La iniciativa, que es va iniciar l'any 2008, involucra 30 hospitals arreu de l'Estat i ha permès analitzar les dades de 1.137 persones que havien patit un atac isquèmic transitori (AIT). Els resultats s'han publicat recentment en revistes d'impacte internacional.

El PROMAPA, liderat pel professor de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida i membre del grup de recerca Neurociències Clíniques de l'IRBLleida Francesc Purroy, ha fet un seguiment especialitzat dels pacients amb AIT usant una combinació específica de tècniques (neuroimatge i ultrasonografia), amb l'objectiu de comprovar el funcionament dels vasos sanguinis del cervell i de les artèries caròtides, encarregades de portar la sang del cor directament al cervell. Avui en dia les tècniques de neuroimatge, com la ressonància magnètica, aporten molta informació sobre el dany cerebral.

Els pacients amb AIT tenen moltes probabilitats d'acabar patint un ictus en els dies següents a l'atac. Aproximadament un 20% dels pacients amb ictus han sofert amb anterioritat algun avís en forma d'isquèmia transitòria. Així, aquests avisos representen una gran oportunitat per als metges a l'hora d'identificar estratègies de prevenció de futurs infarts cerebrals, que provoquen alteració de la parla, impossibilitat de caminar o alteració dels sentits de la vista, entre altres.

L'atenció especialitzada de combinació d'aquestes tècniques de diagnòstic en pacients amb AIT -com la que estan duent a terme els especialistes de l'HUAV des de l'any 2006- fa que aquests tinguin un risc de patir ictus molt menor de l'esperat, ja que permet als neuròlegs diagnosticar-los i tractar-los adequadament, evitant molts ictus i les seqüeles que se'n deriven.

L'ictus isquèmic és la principal causa de discapacitat en persones adultes i també una de les principals causes de mort. Al món, una de cada 6 persones patirà aquesta malaltia. Els principals símptomes d'aquesta falta de rec sanguini local són la pèrdua de força o sensibilitat que sol afectar la meitat del cos, l'alteració de la parla i l'alteració visual. Les persones amb la pressió arterial alterada i mal controlada, amb nivells elevats de colesterol, diabètiques o amb malalties del cor com les arítmies són les que tenen un major risc de patir un ictus.


Text: Comunicació IRBLleida /Oficina de premsa UdL