Experts de la UdL, a l'Informe sobre el canvi climàtic a Catalunya

Professorat de l'ETSEA aporta dades sobre agricultura, recursos hidrològics i sòls

Descarregar pdf
precipitacions
Tendència de la precipitació mitjana anual a Catalunya (1950-2014), expressada en %/decenni / Imatge: meteo.cat

Experts de la Universitat de Lleida (UdL) han col·laborat en la redacció del tercer Informe sobre canvi climàtic a Catalunya, promogut per la Generalitat. Es tracta dels professors de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) Teresa Sebastià, Jaume Lloveras, Rosa Maria Poch, Ramon J. Batalla, Joan Girona i Jaume Boixadera. Les seues aportacions s'inclouen als capítols sobre sistemes agroalimentaris, recursos hidrològics, sòls i ecosistemes aquàtics continentals.

L'estudi científic, elaborat de forma independent amb la col·laboració de 140 autors i 40 revisors, s'articula al voltant de quatre eixos: bases científiques del canvi climàtic, sistemes naturals, sistemes humans, i governança i gestió. Coordinat pel catedràtic de Geografia Física de la Universitat de Barcelona, Javier Martín Vide, preveu un país més càlid i sec. La temperatura ja ha augmentat 1,55 graus des del 1950 i s'espera una increment similar d'aquí al 2050.

El principal efecte negatiu del canvi climàtic a Catalunya serà probablement l'escassetat d'aigua, ja que bona part del territori ja està al límit pel que fa a explotació de recursos. Això comportarà canvis en les tècniques agrícoles, un dels aspectes que ha analitzat la UdL. "La nostra part, coordinada per Teresa Sebastià, ha estudiat la part agrícola, les pastures, els cultius, les indústries agràries, la producció dels gasos amb efecte d'hivernacle i la seua mitigació", explica el catedràtic de Producció Vegetal de l'ETSEA, Jaume Lloveras. "Ha estat un privilegi poder participar en aquest estudi amb tants professionals i tants punts de vista diferents", afegeix.