Exposició sobre els 30 anys dels Vilars d'Arbeca

La UdL porta tres dècades recuperant la fortalesa ibera

Descarregar pdf
vilars-forns
Els forns han estat les darreres troballes Foto: GIP-UdL

El Grup d'Investigació Prehistòrica (GIP) de la Universitat de Lleida (UdL) prepara, conjuntament amb el Museu de Lleida i  l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), una gran exposició sobre els 30 anys d'excavacions al jaciment dels Vilars d'Arbeca. La mostra, que culmina les celebracions de tres dècades de treballs a la fortalesa ibèrica, està previst que s'inauguri el proper mes de març.

El jaciment és un dels més importants del país d'aquesta època i conté restes datades del segle VIII al IV aC. La darrera campanya s'ha centrat en el barri est de Vilars 0 i en els forns de Vilars I, propers a l’espai central. El director del GIP i catedràtic de Prehistòria de la UdL, Emili Junyent, ha explicat que enguany tenen menys diners per treballar sobre el terreny. Així, per compensar la disminució de les excavacions, els esforços se centraran enguany en potenciar la difusió.

L'exposició mostrarà una gran selecció de materials arqueològics restaurats per a l'ocasió, així com una maqueta i dos vídeos sobre el jaciment per donar a conèixer al públic com era aquest singular assentament ibèric de les Garrigues. D'altra banda, la UdL ha iniciat una col·laboració amb la Universitat de Barcelona i l'Autònoma de Madrid per renovar les restitucions virtuals de les fases excavades de la fortalesa, desenvolupar aplicacions per a mòbils i dissenyar paquets pedagògics.