Fruita, llet i salut porcina, nous projectes conjunts d'Agrotecnio i l'IRTA
Finançats amb 100.000 euros pel Departament d'Agricultura
Descarregar pdfEl cultiu de fruita amb eines de precisió, la valorització de llet amb propietats saludables i la millora genètica porcina centren els darrers projectes conjunts entre Agrotecnio i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). Encapçalats pel personal investigador de la Universitat de Lleida (UdL) i Agrotecnio Houda Laghouaouta, Nàdia Ortega i Eduard Gregorio, rebran un total de 100.000 euros del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Totes tres investigacions es desenvoluparan amb la participació activa d'una empresa privada amb seu a Catalunya.
PhotonFruit té com a objectiu introduir eines d'agricultura de precisió al sector fructícola. Concretament, monitorar de forma digital el cultiu de precisió de fruita amb sensors fotònics de baix cost, com els LiDAR d'estat sòlid i les càmeres RGB-D, en col·laboració amb l'empresa Nufri. FerMilk proposa explorar la fermentació com a via de valorització de la llet de transició (el líquid entre el calostre i la llet madura) de les vaques, de forma conjunta amb l'empresa Llet Nostra Alimentària SL, per desenvolupar aliments o ingredients saludables per al consum humà i animal.
Finalment, el projecte Epihealth, amb Selección Batallé, planteja utilitzar les marques epigenètiques (canvis en la funció dels gens per l'ambient que no alteren l'ADN però es poden transmetre) per identificar els porcs més resilients quant a producció. Cada iniciativa, que es desenvoluparà entre aquest mes de juliol i el desembre de 2026, rebrà fins a 33.500€.
Text: Comunicació Agrotecnio / Premsa UdL
MÉS INFORMACIÓ:
Nota de premsa d'Agrotecnio