Graus i màsters costaran com a màxim 17,69 € per crèdit en 3 anys

El Parlament aprova la modificació de la llei, fruit d'una iniciativa legislativa popular de l'estudiantat

Descarregar pdf
ETSEA_PractiquesAigua
Pràctiques d'Enginyeria Agrària, que rebaixarà cost / Foto: Jordi V. Pou
El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres amb una àmplia majoria la modificació de la llei d'universitats, que insta a reduir progressivament els preus públics  en els propers tres anys, fins arribar a unificar els de graus i màsters al coeficient actual més baix: 17,69 euros per crèdit. És fruit d'una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) promoguda per l'estudiantat, que celebra la culminació d'una "demanda històrica". La consellera d'Universitats, Gemma Geis, ha garantit que aquesta rebaixa no tindrà impacte en el pressupost de les universitats públiques.
 
El preu actual dels graus universitaris és de 17,69 euros per crèdit en els que tenen coeficient d'estructura docent A (com ara Filologia, Història, Educació i Dret); 25,04 euros en els B (Psicologia, Comunicació i Periodisme Audiovisuals, Biotecnologia i Ciència i Producció Animal) i de 27,67 euros en els C (Medicina, Infermeria, Fisioteràpia, Ciències Biomèdiques i les enginyeries). D'aquí a tres anys, totes les titulacions han de tenir un preu per crèdit igual o inferior als 17,69 euros i matricular-se en un curs de Medicina, que ara costa 1.660 euros, en passarà a costar 1.061, el que suposaria una rebaixa del 37%.
 
Quant als màsters, la modificació estableix un preu únic , que serà el mateix que el dels graus, és a dir, "igual o inferior" al 70% del fixat pel Decret 300/2021, de preus públics universitaris. El text també assenyala que els preus siguin més baixos per als estudiants de menor renda i que el Govern ha d'articular mesures per fer assequibles les despeses de residència, menjador i transport.
 
La cambra catalana ha aprovat els quatre articles de la llei i les tres disposicions finals amb els vots a favor de tots els grups, excepte el Partit Popular de Catalunya (PPC), que s'ha abstingut.  Mentre, la disposició transitòria ha estat aprovada per 88 vots a favor (ERC, JxCat, Vox, CUP i PPC) i 45 abstencions (PSC-Units, Ciutadans i En Comú Podem).

MÉS INFORMACIÓ:

Aprovada la llei per rebaixar els preus de la universitat pública, fruit d'una iniciativa legislativa popular (Parlament de Catalunya)