'Hi ha forces polítiques que abusen de la justícia per aconseguir presència als mitjans'

Martín-Retortillo critica que s'utilitzi la llibertat de premsa per, de vegades, justificar la vulneració del dret a l'honor, la imatge i la intimitat

Descarregar pdf
El nou honoris de la UdL, Retortillo, critica que s'utilitzi la llibertat de premsa per vulnerar drets
Roberto Fernández, Lorenzo Martín-Retortillo i Juan Pemán. FOTO: UdL
"S'han penalitzat conductes -als mitjans de comunicació- que judicialment es tancarien com a simples irregularitats administratives". Així ho ha assegurat avui el catedràtic emèrit de Dret Administratiu de la Universitat Complutense de Madrid Lorenzo Martín-Retortillo Baquer durant la seua investidura com a doctor honoris causa de la Universitat de Lleida (UdL). Martín-Retortillo, que ha parlat dels límits de la llibertat de premsa, ha criticat que hi hagi partits polítics amb poca representació parlamentària que acudeixin de forma reiterada a la Justícia per, ha dit, "tenir quota de presència als mitjans". En aquest context, també ha afirmat que hi ha "sindicats de mafiosos que utilitzen l'acció popular en l'àmbit penal per fer xantatge".

El catedràtic, especialista en drets fonamentals, ha dirigit la seua crítica a aquells professionals de la comunicació que, emparant-se en la llibertat de premsa, actuen com a "sacerdots" per vulnerar el dret a l'honor, la imatge i la intimitat. Ha parlat de diverses sentències judicials que han avalat la privacitat de persones considerades 'populars', com ara Telma Ortiz -germana de la Reina Letizia-, i també ha citat casos com el de la mort de la princesa Diana d'Anglaterra. Servint-se d'aquests i altres exemples ha defensat que les "accions quotidianes" dels 'famosos' no han d'arribar a l'esfera pública ni tant sols quan aquestes es desenvolupin al carrer.

Martín-Retortillo ha deixat clar que les seues paraules no són una condemna global a la premsa. Ha afirmat que els mecanismes de regulació dels mitjans recollits en la Constitució espanyola de 1978 són adequats i que cal defensar que el text normatiu s'apliqui correctament. És per això que ha conclòs el seu discurs elogiant al que considera el "periodista cabal", que ha definit com aquell que respecta els drets dels altres i no fa un ús abusiu de les paraules a l'hora d'informar.

Lorenzo Martín-Retortillo Baquer ha estat docent de les universitats de Saragossa, Salamanca i la Complutense de Madrid, compta amb la Medalla de les Corts Aragoneses (2008) i amb dos doctorats honoris causa: un per la Universitat de Saragossa i un altre per la Universitat de Bolonya. Va ser el primer president de l'Associació Espanyola de professors de Dret Administratiu, de la que continua sent el seu president honorífic.

El seu padrí, el també catedràtic de Dret Administratiu de la UdL Juan Pemán -que va ser alumne seu-, ha destacat la seva figura pel que fa a la renovació del dret públic i administratiu. També ha fet referència a l'etapa de Martín-Retortillo com a senador independent per Saragossa en el grup Progressistes i Socialistes Independents durant la legislatura constituent. Entre els seus llibres trobem títols com En los albores de la democracia (1979), La afirmación de la libertad religiosa en Europa (2006) o La doctrina del Tribunal Europeo de Derechos Humanos sobre el entorno de ETA (2011).

Per la seua banda, el rector de la UdL, Roberto Fernández, ha elogiat al catedràtic per la seua "vocació plena" en el seu ofici, fins i tot després de la seua jubilació. Ha afirmat que ha portat la seua trajectòria professional amb "humilitat intel·lectual" i ha recordat que el Departament de Dret Administratiu de la Facultat de Dret, Economia i Turisme de la UdL porta el seu "segell", ja que la càtedra d'aquesta àrea l'han ocupat des dels seus inicis els doctors Fernando López i Juan Pemán. Finalment, ha conclòs que l'obra de Martín-Retortillo ensenya tres conceptes: tolerància, empatia i responsabilitat; dels quals, ha dit, "hem de saber conjugar quan parlem de drets fonamentals".


TEXT: Albert Lijarcio

 

Carregant el reproductor...