L'allotjament residencial per a persones sense llar, a la Jornada INNSOC

Inclou la presentació d'experiències i recursos innovadors per millorar-los la vida

Descarregar pdf
daniel lobo (CC0 1.0 Deed)
El sensellarisme centra la jornada d'enguany. FOTO: Daniel Lobo (CC0 1.0 Deed)

Enllaç a la imatge original

L'allotjament residencial per a persones sense llar centra divendres 17 de novembre la Jornada INNSOC 2023, que enguany arriba a la novena edició. Organitzada per la Càtedra d'innovació social de la Universitat de Lleida (UdL), la trobada té com a finalitat presentar i posar en comú experiències i recursos innovadors destinats a abordar les necessitats de les persones sense un habitatge estable i millorar, així, la seua qualitat de vida.
 
En aquest sentit, responsables i professionals d'entitats que lluiten contra el sensellarisme explicaran algunes de les iniciatives que estan duent a terme. Entre d'altres, la Casa de Recés, un espai residencial que promou l'emancipació de dones joves en situació de vulnerabilitat posat en marxa per la Fundació Esperança; l'espai polivalent Hostatgeria social Sagrada Família de Cervera, de l'associació Emaús Rural; o els 'pisos amb valors' per promoure l'habitatge estable de la Fundació Mambré.
 
D'altra banda, la Fundació iSocial presentarà NIDUS una eina digital que han desenvolupat per a persones sense llar i que també està a disposició de professionals de serveis públics i d'entitats socials. Es tracta d'una caixa forta digital on les persones en situació de sensellarisme poder conservar de manera segura una còpia digital de la seua documentació important. A diferència de les eines gratuïtes d’emmagatzematge al núvol existents, NIDUS no requereix disposar de cap correu electrònic, ni número de telèfon, ni número de document d'identitat.
 
L'encarregada d'obrir la jornada serà la directora general de Diversitat familiar i serveis socials, Patricia Bezunartea, amb una conferència en línia sobre l'Estratègia nacional per a la lluita contra el sensellarisme a Espanya 2023-2030, aprovada pel Consell de ministres el passat mes de juliol; mentre que el director de Sant Joan de Déu (Serveis Socials de Barcelona), Salvador Maneu, tancarà la trobada amb la xerrada: Acompanyar persones sense llar: crear oportunitats per una vida digna.
 
"L'habitatge és un dret humà fonamental. Els recursos residencials que es tenen a l'abast no tan sols han de respondre a la necessitat d'un sostre digne, sinó també a la protecció dels drets inherents a cada individu per contribuir a formar una societat més justa i inclusiva i és en aquest context on s'inscriu la Jornada INNOC 2023", afirma el director de la Càtedra i professor de la UdL, Carles Alsinet. L'any 2017 la Càtedra d'innovació social de la UdL publicava l'estudi Les persones sense sostre Lleida, fruit d'un recompte organitzat per la Paeria l'abril de 2016. Llavors es van comptabilitzar 195 persones (71 al carrer i 124 acollides).