Iberus impulsa la creació d'equips R+D+i en tecnologies de la salut

Signen a Saragossa un acord amb Santander Universidades

Descarregar pdf
iberusUdL2016
Els rectors del campus Iberus amb els responsables de Santander Universidades / Foto: Unizar

El Campus d'Excel·lència Internacional de la Vall de l'Ebre Iberus, format per les universitats de Saragossa, Pública de Navarra, Lleida i La Rioja, impulsarà, amb la col·laboració de Santander Universidades, la creació d'equips interuniversitaris en R+D+i en l'àmbit de les tecnologies per a la salut.

Aquest és l'objectiu del conveni que avui han signat a Saragossa el president del Consorci Campus Iberus i rector de la Universitat de La Rioja, José Arnáez, i el director general de la Divisió Global Santander Universitats, José Antonio Villasante. L'acord vol promoure la posada en marxa d'agregacions estratègiques de recerca de les seues universitats per aconseguir liderar projectes d'R+D+i nacionals i europeus -per cóncorrer a fons del programa Horitzó 2020-, desenvolupar accions d'innovació amb empreses, i elaborar un pla d'acció per a millorar aquest sector a la Vall de l'Ebre.

Les tecnologies per a la salut del ciutadà és un dels àmbits prioritaris de Campus Iberus, a més de l'energia sostenible, l'alimentació i la nutrició i la conservació del patrimoni cultural, ja que el seu ús està canviant no només tot el cicle assistencial (prevenció diagnòstic, teràpies, cirurgies, rehabilitació i assitència remota) sinó també la investigació. És per fer front a aquests nous reptes, que el conveni destaca la necessitat de la interacció entre medicina, cirurgia, biologia, bioquímica i enginyeria, tant pel que fa a recerca, com pel que fa a la formació de grau, postgrau i doctorat.

Alguns dels àmbits d'interès en què Campus Iberus treballarà en el marc del conveni, són: sistemes de diagnòstic i cirurgia basats en la  imatge, teràpies avançades (enginyeria de teixits, teràpia gènica i cel·lular), farmacologia d'última generació (nanoconjugats terapèutics, nanopartícules amb control de guiatge, hipertèrmia, alliberament controlat de fàrmacs), prevenció i assistència remota (dispositius a la llar, telemedicina), assistència a la discapacitat i rehabilitació, entre d'altres.

Cal afegir que centres de recerca de dos de les universitats del consorci, la Universitat de Lleida i la Universitat de Saragossa, tenen l'acreditació de l'Institut Carlos III.

A la signatura del conveni hi han assistit els rectors de les universitats de Lleida, Roberto Fernández; Saragossa, Manuel López, i Pública de Navarra, Alfonso Carlosena, i Luis Sentis, director territorial d'Aragó-Navarra-La Rioja de Banco Santander, entre d'altres.


TEXT: Comunicació de la Universitat de La Rioja/ Oficina de Premsa de la UdL