Millorar la gestió forestal del boix contribueix a mantenir sotaboscos més oberts

Segons un estudi on participa la UdL publicat a 'European Journal of Forest Research'

Descarregar pdf
recerca boix
Amidaments de l'estudi / Foto: CTFC

Deixar sense tallar la tija dominant i podar les branques basals del boix (Buxus sempervirens) ajuda a reduir-ne el vigor de rebrot, contribuint a mantenir sotaboscos més oberts i  a reduir el risc d’incendi. Així ho afirma una recerca d'investigadors i investigadores de la Universitat de Lleida (UdL), el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i l'Oficina Tècnica de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, que acaba de publicar la revista internacional European Journal of Forest Research.

L'estudi, centrat en el tipus de gestió forestal per tal de controlar el vigor de rebrot del boix, ha avaluat l'efecte de seleccionar i mantenir la tija dominant en comparació amb realitzar-ne una estassada complerta. L'estudi afirma que aquest tipus de gestió pot reduir el risc que un incendi passi a la capçada del bosc, a més d’afavorir una millora de la regeneració dels arbres, un millor accés per a l'ús pastoral i un major valor recreatiu.

La recerca, realitzada en boscos de pi negre de quatre localitats catalanes, ha demostrat que aquest tipus de tractament inhibeix la iniciació dels brots i fa que la tija seleccionada molt probablement competeixi pels recursos subterranis amb els nous rebrots, reduint-ne el vigor.

Quan predominen certes espècies llenyoses en el sotabosc, alguns mecanismes i funcions forestals com la regeneració i el creixement dels arbres es poden veure perjudicats. És per aquest motiu que se solen gestionar mitjançant aclarides o cremes prescrites. Tot i així, algunes d’aquestes espècies, com el boix, solen rebrotar amb vigor després de la tala o la crema, el que limita els efectes temporals de la gestió i redueix la seua relació cost-benefici.

Els sotaboscos dels boscos temperats, especialment els de la regió submediterrània, són particularment rics en arbusts i arbres petits i tenen un paper important en els processos i les funcions dels ecosistemes. No obstant, el predomini de certes espècies de sotabosc llenyós pot tenir un impacte negatiu en funcions forestals com la regeneració i el creixement de els arbres i augmentar el risc d'incendi.

El boix és un arbust perenne de creixement lent sovint dominant tant en matollars com en el sotabosc dels boscos temperats d'Europa occidental. Sovint forma un estrat dens al sotabosc que dificulta el creixement i la supervivència d'altres plantes. A més, en els boscos de pi submediterranis, atrapa les acícules que cauen a principis d'estiu, el que augmenta la matèria combustible seca, molt perillosa en cas d'incendi forestal.

 

Text: Comunicació CTFC / Premsa UdL

MÉS INFORMACIÓ:

Resum de l'article Stem selection reduces the resprouting vigor of box-tree (Buxus sempervirens L.) understory in sub-Mediterranean pine forest