Premi internacional per un llibre d'una investigadora de la UdL

Atorgat a Maria Teresa Vera Rojas per l'Associació d'Estudis de Gènere i Sexualitats

Descarregar pdf
vera-rojas_orig
María Teresa Vera Rojas. FOTO: AEGS-AGSS
Se conoce que usted es 'Moderna' lecturas de la mujer moderna en la colonia hispana de Nueva York (1920-1940) (Madrid: Iberoamericana Vervuert, 2018), de la investigadora postdoctoral de la Universitat de Lleida (UdL), María Teresa Vera Rojas, ha estat distingit com a millor monografia crítica en l'edició 2020 dels Premis Victoria Urbano.
 
Aquest guardó, dotat amb 1.000 dòlars, l'atorga l'Associació d'Estudis de Gènere i Sexualitats (AEGs) -anteriorment Associació Internacional de Literatura i Cultura Femenina Hispànica- que aplega docents, investigadors, estudiants, artistes i escriptors per fomentar la difusió, la investigació i la reflexió crítica sobre les produccions culturals de les Amèriques i de l'àmbit ibèric des dels estudis feministes, de gènere i de sexualitats.
 
El jurat, integrat per Dianna Niebylski i Vinodh Venkatesh (editora en cap sortint i editor de ressenyes de la Revista de Estudios de Género y Sexualidades) i Mariela Méndez (guanyadora del premi Victoria Urbano de monografia crítica 2019), va considerar unànimement que és "un llibre excel·lent en tots els aspectes avaluats, una obra de gran interès en diversos camps, com ara els estudis culturals, de la dona, de la diàspora portorriquenya i per als estudis sobre fronteres o límits". A més, el jurat va ressaltar l'originalitat del manuscrit en la seua manera particular d'analitzar diaris i gasetes.

L'obra premiada aborda les formes de subjectivació en les experiències de feminitat de les dones de la colònia hispana de la ciutat de Nova York a partir de l'estudi de la publicitat, les pàgines femenines i les cartes de les lectores publicades durant les primeres dècades del segle XX en diaris i gasetes de Nova York com el setmanari Gráfico, el diari La Prensa i la revista cultural Artes y Letras
 
"Quina idea de feminitat promovien aquestes publicacions? Com s'explicava la convivència de cròniques que censuraven les dones fumadores amb els avisos que venien cigarretes a les pàgines femenines? Com entendre les sàtires a les "flappers llatines" si en les mateixes pàgines se celebraven la bellesa i fama de les actrius de Hollywood? Com responien les lectores davant aquestes representacions de feminitat enmig de les dificultats econòmiques, laborals i d'habitatge i de la discriminació racial?, és el fil conductor del llibre que es nodreix d'aquestes contradiccions per oferir una altra manera d'aproximar-se a l'heterogènia colònia hispana de la metròpoli, a partir d'una concepció de la feminitat com a experiència moderna que permet inscriure les pràctiques i experiències de les immigrants hispanes com a part dels canvis i relats que han donat forma a la modernitat", explica l'autora.
 
Maria Teresa Vera Rojas, és de d'aquest any investigadora postdoctoral del Departament de Filologia Clàssica, Francesa i Hispànica de la UdL, a més de membre d'ADHUC-Centre de Recerca Teoria, Gènere, Sexualitat de la Universitat de Barcelona (UB). Especialista en literatura caribenya, és doctora en Estudis Culturals i de Gènere per la UB i doctora per la Universitat de Houston (Estats Units). Del 2016 al 2020 ha estat professora associada de la UdL i actualment, a més de les seues investigacions, imparteix Literatura hispanoamericana a la Facultat de Lletres. Directora de 452ºF. Revista de Teoría de la Literatura y Literatura Comparada, compta amb el premi d'assaig 2012 'Desayuno en Urano' de literatura LGTB per Nuevas subjetividades/Sexualidades literarias, (Editorial Egales).

Els Premis Victoria Urbano d'enguany han recaigut també en Julia Lewandowska, Universitat de Varsòvia, per Escritoras monjas: autoridad y autoría en la escritura conventual femenina de los Siglos de Oro ((Madrid, Iberoamericana Vervuert, 2019) en la categoria de menció honrosa: millor monografia crítica, i Sharon Keefe Ugalde, catedràtica emèrita de la Universitat de l'Estat de Texas, en reconeixement per la seua trajectòria acadèmica. Els premis en les categories assaig de professors, assaig d'estudiants de postgrau i obra creativa s'han declarat deserts. Es preveu que les guanyadores rebin els guardons la propera tardor durant la celebració anual del congrés d'AEGs que ha de celebrar-se a Santo Domingo.