Investigadors de la UdL i l'IRB, en un estudi europeu sobre l'envelliment

Un web per retardar el deteriorament cognitiu de les persones majors de 65 anys

Descarregar pdf
RecercaEnvellimentUdL-GRECS
Membres del grup GRECS Foto: IRBLleida

Investigadors de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida (UdL) i del grup GRECS de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRBLleida) han iniciat aquest mes de gener la seua participació en un projecte de recerca europeu sobre el deteriorament cognitiu de les persones majors de 65 anys, en col·laboració amb l'Hospital Universitari Santa Maria. La investigació, liderada per HI Iberia, compta amb un finançament de prop de 2 milions d'euros en el marc del programa Horizon 2020. També participen la Universitat de Ginebra i les empreses Vigisense (Suïssa), ConnectedCare (Holanda) i Pannon Business Network Association (Hongria).

L'objectiu final del projecte CoME és crear una pàgina web que ajudi les persones grans a endarrerir el risc de deteriorament cognitiu oferint-los suport tant a elles com a les persones que les cuiden. Es tracta de promoure un estil de vida saludable potenciant l'activitat física i la interacció social, entre altres. Per això, s'utilitzen de l'ús de dispositius portables, com ara rellotges intel·ligents- que monitoren les activitats diàries dels beneficiaris i proporcionen informació als cuidadors. La plataforma inclourà guies de bones pràctiques, tutorials i comunitats virtuals per compartir experiències.

Els investigadors lleidatans, encapçalats per la professora d'Infermeria de la UdL Carmen Nuin, han començat a realitzar entrevistes a persones d'entre 65 i 75 anys sense deteriorament cognitiu o no diagnosticat. També a cuidadors formals i informals. La segona fase se centrarà en grups focals, reunions de diferents usuaris per compartir opinions i necessitats. La intenció és que puguin aportar millores en temps real a la construcció de la web.

Text: Comunicació IRBLleida / Oficina de premsa UdL