Joan Viñas Salas rebrà al maig la medalla de la ciutat de Lleida

Per la seua trajectòria en medicina, cirurgia i bioètica i la seua tasca docent i humanitària

Descarregar pdf
Joan Viñas Salas
Joan Viñas. FOTO: ICS
El cirurgià, Joan Viñas Salas, rector de la Universitat de Lleida (UdL) entre 2003 i 2011, rebrà el proper 27 de maig la medalla de la ciutat que atorga l'Ajuntament de Lleida a ciutadans, ciutadanes i entitats per distingir-ne la tasca en diferents àmbits.
 
La Paeria ha anunciat que ha iniciat l'expedient per concedir-li el guardó en reconeixement "a la seua dilatada, rellevant i prolífica trajectòria en l’àmbit de la medicina, la cirurgia i la bioètica, així com en la docència i la divulgació científica a la ciutat de Lleida, sumant-hi els valors de la seua labor social i humanitària". Viñas ja va ser distingit per l'Ajuntament de Lleida amb la Placa al mèrit cultural o artístic al 2016.

Nascut a Mataró l'any 1950, Viñas és doctor en Medicina per la Universitat de Barcelona, especialista en cirurgia. Els seus treballs de recerca han incidit en la carcinogènesi del còlon i la bioètica. Recentment nomenat Defensor del Personal de l'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida i l'Hospital Comarcal del Pallars (Tremp), ha estat un dels impulsors dels estudis de medicina a la UdL, així com una figura clau en la constitució de l'actual Universitat, en la qual n'ha estat degà de la Facultat de Medicina i director del departament de Cirurgia.
 
Joan Viñas acumula també una extensa activitat assistencial al Clínic Barcelona i a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, on va ser cap de secció de Cirurgia General, de l'àrea d'Urgències i del departament de Qualitat. Membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans des del 2010, ha estat president de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i de l'Institut Català de la Salut.
 
De la seua trajectòria també en destaquen el seu compromís altruista i la defensa dels més vulnerables. El doctor Viñas ha estat cirurgià cooperant a Moçambic i al Txad els estius entre el 2001 i el 2016, ha estat cofundador i president de l'Associació AntiSida de Lleida i vicepresident de Creu Roja a Lleida.

Entre els nombrosos reconeixement que ha rebut en destaquen la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2018) i la Medalla Josep Trueta (2019). Aquell mateix any va rebre el reconeixement de la comunitat universitària de la UdL, que li va dedicar el seu nom a l'Aula Magna de la Facultat de Medicina.

A banda, de Joan Viñas, la Paeria distingirà la triatleta Eva Ledesma, el judoca Ai Tsunoda i a la trailrunner Núria Codina, amb la medalla al mèrit esportiu. La placa de la Paeria al mèrit educatiu o pedagògic la rebran l'Escola Pràctiques I, el Moviment d’Innovació Educativa, l’Escola Joan XXIII, l’Escola Alba, el Centre de Formació d’Adults Victorina Vila i l'Escola Magraners, mentre que el Club Twirling Magraners serà distingit amb la placa al mèrit esportiu. L'Associació de Dones de l’àrea de la dona de Cappont, l'Associació de Dones Intervingudes de Mama i l’Associació Minerva Dona, rebran la placa de la Paeria a la Solidaritat i els Castellers de Lleida i l'Associació de la Festa de Moros i Cristians, la placa al mèrit cultural o artístic.