L’ACUP demana participar en les decisions sobre pressupostos universitaris

El rector de la UPF, nou president de les universitats públiques catalanes

Descarregar pdf
presidencia_ACUP_UPF
D'esquerra a dreta: Sergi Bonet i Jaume Casals. FOTO: ACUP

L’Associació catalana d’universitats públiques ha emès avui un comunicat en el marc del debat dels pressupostos de la Generalitat de 2017 on reitera la necessitat d’un model de finançament que asseguri la suficiència de les universitats, la reducció progressiva dels preus de matrícula i que puguin participar en les decisions sobre pressupostos universitaris.

Comunicat de l'ACUP en el context del debat parlamentari de l'aprovació dels pressupostos del govern de la Generalitat:

“En el context actual del debat parlamentari sobre els pressupostos del Govern de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2017, l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) es reafirma en la seva declaració del passat dia 27 d’octubre de 2016.

La declaració reclama un model de finançament universitari estable que asseguri la suficiència econòmica de les universitats per poder complir les seves missions, amb l’horitzó d’assolir a mitjà termini el finançament mitjà dels països de l’OCDE (1,22% del PIB). Alhora, es reclama igualment una reducció progressiva dels preus de matrícula dels estudiants, per igualar-se també a la mitjana de l’OCDE, que és d’un 14%, però reclamant que aquesta mesura es dugui a terme en cap cas en detriment de la necessària millora del finançament de les universitats públiques.

En essència, doncs, la declaració de l’ACUP vincula una millora global imprescindible en el molt precari finançament de les universitats a una reducció proporcional dels preus de matrícula. Atès que la declaració és fruit de la unanimitat dels seus membres i atès que no ha estat discutida a hores d’ara amb el Govern ni amb els grups parlamentaris, l’ACUP ara com ara no pot acceptar que s’interpreti com a argument per als debats i les decisions de la Generalitat en aquesta matèria, ni que el nom dels rectors i rectores i presidents i presidentes dels Consells Socials serveixi per fonamentar cap mesura relacionada amb el finançament de les universitats presa sense comptar amb la participació dels responsables universitaris.

En aquest sentit, demana al Govern i al Parlament que comptin formalment amb la participació dels responsables de les universitats sempre que hagin de prendre decisions sobre aspectes que comprometin els objectius principals de les institucions universitàries i la seva sostenibilitat present i futura”.

Relleu a la presidència

D’altra banda, el 24 de gener de 2017 s’ha constituït la nova junta directiva de l’ACUP, que està formada pel rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Jaume Casals, com a president, i el rector de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Josep Anton Planell, com a vicepresident. El president del Consell Social de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Ramon Carbonell, i el president del Consell Social de la Universitat de Lleida (UdL), Delfí Robinat, ocupen les vicepresidències segona i tercera, respectivament. I el rector de la Universitat de Girona (UdG), Sergi Bonet n’és el secretari.

D’aquesta manera el rector de la UPF, Jaume Casals, pren el relleu a Sergi Bonet, rector de la UdG al capdavant de l’ACUP. Casals és rector de la UPF des del 2013. Des de 2003 és catedràtic de Filosofia a la mateixa universitat i doctor en Filosofia, premi extraordinari, per la UAB (1984). És també membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans. Abans d’esdevenir rector, ha estat president del Consell d'Estudis i vicepresident executiu de l’Institut d’Educació Continua (IDEC) de la UPF, i vicerector de Postgrau i Doctorat (2001-2005) i de Professorat (2005-2009).

Els rectors i rectores de les universitats representen la institució a l'Assemblea General de l’ACUP, màxim òrgan directiu de l'Associació. La presidència recau anualment i de forma rotatòria preestablerta en els rectors i rectores de les universitats. Des de l’any 2008 es van afegir com a membres de l’Assemblea General de l'Associació els presidents i presidentes dels Consells Socials o càrrecs equivalents de les universitats membres.

Text: ACUP