L'ACUP, esperançada amb els nous governs català i espanyol

Les universitats públiques insisteixen en la seua defensa dels valors democràtics

Descarregar pdf
comunicat-acup-1
Associació Catalana d'Universitats Públiques

L'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) ha emès avui un nou comunicat sobre la situació política tant a Catalunya com a l'Estat espanyol, insistint en la importància del diàleg.

Declaració de l'ACUP en defensa dels valors cívics i democràtics:


"Les universitats públiques catalanes compartim una tradició de pensament crític, de cultura de la llibertat i de pluralisme, i un compromís vers els valors cívics i socials propis d'una societat democràtica. En coherència amb aquests principis, l'ACUP ha mostrat, en els darrers temps i de forma reiterada, la seua preocupació davant la degradació de drets i llibertats, i el seu rebuig a les declaracions, amenaces i accions contràries a la convivència i a la resolució dialogada i acordada de conflictes i diferències.
 
Actituds intolerants, com les disputes sobre l'exhibició de símbols, la persecució penal d'actuacions emparades en els drets civils bàsics o l'obstrucció del debat i la llibertat d'expressió en l'espai universitari, ens obliguen a aixecar novament la veu contra conductes que només cerquen enquistar els problemes. Paral·lelament, volem acompanyar aquesta denúncia amb propostes que afavoreixin l'apropament de posicions.
 
En aquest sentit, la constitució dels nous governs català i espanyol ha obert l'esperança d'un canvi. A l'espera del desplegament de polítiques i actuacions concretes, decisions sectorials com la creació d'un Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, tants cops reclamat (a l'Estat, però també a Catalunya), o la voluntat de la consellera d'Empresa i Coneixement d'iniciar el seu mandat reunint-se amb les rectores i rectors de les universitats catalanes, són senyals en la bona direcció. Sense menystenir el poder i el significat dels gestos, desitgem que aquest capteniment s'estengui ara a tota l'actuació governamental en el seu conjunt.
 
En paraules de la catedràtica a Illinois Luisa Elena Delgado, “una democràcia no es mesura pels moments en què hi ha acord, sinó per com es gestiona el desacord”. Per això, des de la pluralitat ideològica de les nostres universitats i com a institucions compromeses, ens refermem en la nostra aposta a favor dels drets i de la política, amb voluntat de servei i propòsit constructiu. I ho fem des del convenciment que només des de la reivindicació dels principis de la democràcia, dels drets humans i del diàleg serà possible gestionar la dissensió, superar el conflicte i reforçar-nos com a societat."