L'ACUP reclama al pròxim Govern que recuperi la conselleria d'Universitats i Recerca

Relleu a la presidència, que ara ocupa el rector de la UOC

Descarregar pdf

L'Associació d'Universitats Públiques de Catalunya (ACUP), davant del nou cicle polític que comença aquest gener, considera fonamental que el pròxim Govern recuperi la conselleria d'Universitats i Recerca. L'entitat reclama al Parlament i al pròxim Govern de la Generalitat que prioritzin l'ensenyament superior i la recerca. Així ho han manifestat els seus membres en l'assemblea general celebrada aquest dijous, en què s'ha designat com a nou president el rector de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Josep A. Planell.

L'ACUP defensa el sistema universitari públic com a agent clau en els àmbits econòmic i social. En aquest sentit, sosté que el seu impacte i el compromís social "han estat elements decisius en la transformació del nostre país i és voluntat de l'ACUP seguir contribuint a fer que la nostra societat sigui més equitativa, lliure, oberta, culta i pròspera". Precisament, la contribució i el retorn a la societat van quedar xifrats en l'Informe d'impactes socioeconòmics de les universitats i el sistema públic de recerca de Catalunya, que assenyala que per cada 100 euros de despesa en el sistema català d'universitats públiques el 2015, se'n van retornar 402 al PIB de Catalunya.


En els darrers anys, les universitats públiques han aplicat plans d'austeritat i de contenció pressupostària. Per això, ara reclamen lideratge polític i plantejament estratègic "perquè Catalunya refermi i impulsi el seu lideratge internacional com a referent en l'àmbit del coneixement i la recerca".

Nou president

La nova junta directiva de l'ACUP, constituïda aquest dijous, ha nomenat el rector de la UOC, Josep A. Planell, com a nou president. El mandat és anual. Completen el nou equip el rector de la UB, Joan Elias, com a vicepresident primer; el president del Consell Social de la UAB, Gabriel Masfurroll, com a vicepresident segon; la presidenta del Consell Social de la UdG, Rosa Núria Aleixandre, com a vicepresidenta tercera, i el rector de la UPF, Jaume Casals, que fins ara n'era el president i passarà a ser-ne el secretari.

En la reunió, la nova junta ha aprovat el pla de treball per a l'any 2018, en bona mesura continuació de les activitats i els projectes portats a terme fins ara. Es destaca la realització del Congrés Internacional de Docència Universitària i Innovació (CIDUI), que tindrà lloc al Palau de Congressos de Girona el mes de juliol, i l'elaboració de l'Informe d'indicadors de docència i l'Informe d'impacte social de les universitats públiques. Així mateix, es continuarà la feina conjunta amb la Generalitat per al Pacte Nacional per l'Educació Superior i la millora del finançament universitari.Text: Comunicació ACUP