La Biblioteca de Cappont dedica una mostra a l'humorista Joan Capri

A 'Per morir-se de riure: l'humor en la llengua' s'exposen els vinils dels seus monòlegs

Descarregar pdf
expocapriUdL
Un dels expositors. FOTO: Biblioteca Cappont-UdL
Capri. Per morir-se de riure: l'humor en la llengua, és el títol de l'exposició que la Biblioteca de Cappont, en col·laboració amb Edicions i Publicacions de la UdL, dedica a un dels homes que més han fet riure Catalunya, Joan Camprubí Alemany (Barcelona 1917-2000), conegut com a Joan Capri.
 
Amb motiu de la presentació, dilluns 25 de febrer, del llibre amb el mateix títol que Teresa Serés (professora del Grau en comunicació i periodisme audiovisuals de la UdL), ha dedicat a aquest humorista barceloní, s'obre aquesta mostra que es podrà visitar fins al 30 d'abril. 
 
L'exposició s'ha bastit a partir d'un discurs al voltant dels monòlegs d'en Capri i l'humor a la llengua. Inclou una trentena de llibres sobre humor gràfic, el sentit de l'humor, l'humor en la literatura; portades de revistes satíriques de la segona república i de la monarquia d'Alfons XIII (El be negre, L'Esquella de la Torratxa, La Campana de Gràcia, Politocràcia); exemplars de les lleidatanes L'Òstia, Lo senyor Taset, Mortalla, etc. del Fons Romà Sòl-Carme Torres de la UdL; així com retalls de premsa, llibres dedicats a Joan Capri i imatges del l'humorista.
 
La mostra es completa amb una quarantena de vinils dels seus monòlegs, enregistrats entre 1961 i 1977, que s'acompanyen amb extractes en paper dels més coneguts.
 
Tot i que Joan Capri va fer teatre i televisió -una de les seues actuacions de més èxit a la petita pantalla va ser El doctor Caparrós-, el record més viu que moltes generacions en tenen prové dels discos de monòlegs. Amb una ironia amable però incisiva, Capri, va aconseguí caricaturitzar el català urbà mitjà de la dècada dels seixanta i setanta.