La UdL, als Premis Goya

El Centre Dolors Piera ha col·laborat en el documental 'Las maestras de la República'

Descarregar pdf
MaestrasRepublicaUdL
Foto: Transit Producciones

Las maestras de la República, nominada com a millor pel·lícula documental als Premis Goya d'enguany, ha comptat amb la col·laboració del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones de la Universitat de Lleida. Aquest servei de la UdL va facilitar als documentalistes del film informació (fotografies, biografies) sobre la mestra i sindicalista lleidatana que dóna nom al centre.

La pel·lícula, dirigida per Pilar Pérez Solana i produïda per la FETE-UGT i Transit Producciones, recrea a través d’imatges d’arxiu inèdites, d’entrevistes a familiars i a especialistes en història, el paper que van jugar aquestes mestres en la millora de l’educació durant els anys de la II República i el llegat que ens han deixat.

Dolors Piera i Llobera (Puigverd d'Agramunt, 1910 – Santiago de Xile, 2002) va formar part d’aquest grup de mestres que van participar en el procés de renovació pedagògica i en la conquesta d’una educació pública obligatòria i gratuïta, basada en la igualtat entre homes i dones, la justícia i la solidaritat. Piera va estudiar magisteri a l'Escola Normal de Lleida, va exercir de mestra en diverses poblacions catalanes i va ser fundadora de la Federació Espanyola de Treballadors de l'Ensenyança (FETE-UGT).

Dins dels actes de commemoració del 8 de març, el Centre Dolors Piera i la FETE-UGT Terres de Lleida han programat la projecció de Las maestras de la República per al proper 6 de març al Rectorat, amb l'assistència de la directora de la pel·lícula, l'actriu, Laura de Pedro, i la catedràtica d'Història Contemporània de la UdL, Conxita Mir. El documental, editat en DVD, estarà disponible en préstec a partir del proper mes de març al Centre d’Estudis i Documentació de les Dones de la UdL, ubicat a la biblioteca de Cappont.

La cerimònia d'entrega dels Premis Goya, que enguany arriba a la 28ena edició, tindrà lloc el proper diumenge. En la secció de millor pel·lícula doumental competeixen a més de Las maestras de la República, Con la pata quebrada, Guadalquivir i Món Petit.