La UdL, en el projecte AgriCoop Bigdata de la FCAC

Desenvolupen un model predictiu intel·ligent que faciliti decisions estratègiques

Descarregar pdf
contracte cooperatives
Pla, Puy i Sarroca, durant la signatura / Foto: UdL

La Universitat de Lleida (UdL) treballa amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) en el desenvolupament del projecte AgriCoop Bigdata, que té com a objectiu millorar els processos productius a partir de les dades de les 14.000 Declaracions úniques agràries (DUN) que la FCAC gestiona anualment. Aquesta iniciativa permetrà generar informes intel·ligents i previsions futures a partir del tractament i anàlisi de més d'un milió de dades per any.

La UdL aporta el seu coneixement en el tractament de dades, estadística i sistemes d'identificació geogràfica. Després de participar a les fases prèvies, ara s'ha signat un contracte de 95.000 euros per completar el projecte, que ha d'estar enllestit en el darrer trimestre d'aquest 2021. La signatura del contracte l'han fet el rector de la UdL, Jaume Puy; el professor del departament de Matemàtica Lluís Miquel Pla, i el president de la FCAC, Ramon Sarroca.

AgriCoop Bigdata treballa a partir de la informació dels socis de cooperatives agràries a la DUN, que és la declaració obligatòria que anualment han de presentar els productors (agricultors i ramaders) de Catalunya i que reflecteix la situació de les explotacions en el moment de sol·licitar els ajuts vinculats a la Política Agrària Comuna (PAC) de la Unió Europea. La FCAC gestiona la tramitació d'unes 14.000 DUNs anuals (un 27% del total), que corresponen a unes 281.350 hectàrees de conreu.

L'anàlisi combinarà l'estadística amb tècniques d'aprenentatge automàtic utilitzant aquesta plataforma, que integrarà les dades actuals i una perspectiva històrica de les 6 darreres campanyes. Com a resultat, s'obtindran  informes comparatius entre la cooperativa i diferents sectors productius, de la cooperativa amb el seu entorn geogràfic i també de la cooperativa en relació amb el conjunt de cooperatives de la FCAC i vers tot Catalunya.

Sarroca ha destacat que "l'objectiu és disposar d'un model predictiu intel·ligent que faciliti l'adopció de decisions estratègiques per a productors i cooperatives aplicant mètodes innovadors Bigdata i considerant diferents escenaris. D'aquesta manera, podríem fer una prospectiva a nivell econòmic, social i mediambiental tant dels socis com de les cooperatives amb la finalitat de generar nous models de negoci al temps que incidim en la sostenibilitat del sistema".

 

Text: Comunicació FCAC / Premsa UdL