La UdL s'adhereix al manifest en defensa de la unitat de l'art

Les entitats signants el presenten en un acte a Barcelona

Descarregar pdf
manifestartsixenaUdL
Biscarri, a la presentació del manifest al MNAC / Foto: Òmnium
La Universitat de Lleida (UdL) s'ha adherit al Manifest en defensa de la unitat de les col·leccions del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i el Museu de Lleida promogut per la Plataforma d'Entitats Culturals de Lleida, que reclama que les 97 obres procedents del monestir de Sixena repartides entre el Museu de Lleida (44) i el MNAC (53) es quedin a Catalunya i no s'executi la sentència d'un jutjat de primera instància d'Osca que obliga a entregar-les provisionalment a Aragó abans del 25 de juliol.

El vicerector d'Activitats Culturals i Projecció Universitària de la UdL, Joan Biscarri, ha participat en la lectura del manifest, que s'ha fet aquest dimecres a la Sala Oval del MNAC, a Barcelona. La Facultat de Lletres de la UdL ja s'havia manifestat a favor de la unitat de les col·leccions artístiques.


Manifest en defensa de la unitat de les col·leccions del Museu Nacional d'Art de Catalunya i el Museu de Lleida: 

"Després dels darrers esdeveniments succeïts al voltant d'algunes de les obres d’art procedents del monestir de Santa Maria de Sixena conservades al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i al Museu de Lleida i que van ser adquirides legalment per la Generalitat de Catalunya i el Museu Nacional d'Art de Catalunya, les entitats i associacions sotasignades MANIFESTEM:

- Que la Sentència 48/2015 de 8 d'abril de 2015 del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 d'Osca i el decret d'execució provisional 87/2015 de 24 de maig de 2016 del mateix Jutjat, que han declarat nul•les les operacions de compravenda i han ordenat el trasllat de les obres abans del 25 de juliol al monestir de Sixena, no són ferms i encara tenen recorregut judicial.

- Que la Generalitat de Catalunya, d'acord amb l’Estatut d'Autonomia de Catalunya, la Llei de Museus (1990) i la Llei de Patrimoni Cultural Català (1993), ha d’actuar amb fermesa i contundència per protegir aquest patrimoni i garantir que es conservi al Museu Nacional d’Art de Catalunya i al Museu de Lleida, atès que les obres en qüestió formen part de la unitat de les seves col·leccions.

- Que les obres afectades per aquest conflicte, avui conservades al Museu Nacional d'Art de Catalunya i al Museu de Lleida, formen part del Catàleg del Patrimoni Cultural Català i, per aquesta raó, no poden sortir del país sense l'autorització de la Generalitat de Catalunya, a qui les lleis esmentades obliguen a tenir cura d'aquest patrimoni.

- Que lliurar les obres i traslladar-les al monestir de Sixena implica no complir el marc legal establert per les lleis catalanes, a la vegada que posa en risc un patrimoni que es troba inscrit dins el Catàleg del Patrimoni Cultural Català.

- Que l'entrega de les obres contradiu l'esperit dels projectes museològics dels dos museus, però de manera especial el projecte de Lleida, en el qual, la Franja i centres religiosos com el monestir de Sixena o la catedral de Roda d'Isàvena, són elements imprescindibles d'un relat que aprofundeix en la història de la Corona d'Aragó i del territori històric del Bisbat de Lleida. Aquest patrimoni, a més, és una peça clau per explicar el context social i religiós d’unes parròquies i d'uns territoris units per l’entesa i l'agermanament al llarg dels segles, i que ara es volen presentar com a espais històrics separats.

- Que el President, el Govern i la Conselleria de Cultura, haurien d'assumir de forma decidida i clara, i utilitzant tots els mecanismes legals i administratius, la defensa de la unitat de les col·leccions del Museu Nacional d'Art de Catalunya i del  Museu de Lleida, comptant amb el suport de la societat civil.


I, per tant, DEMANEM:


QUE LA GENERALITAT ACTIVI AMB URGÈNCIA  ELS MECANISMES JURÍDICS, LEGISLATIUS  I ADMINISTRATIUS QUE LI BRINDA EL PARLAMENT, EL SEU ESTATUT D'AUTONOMIA I LES LLEIS CATALANES DE MUSEUS (1990) I DEL PATRIMONI CULTURAL CATALÀ (1993), I QUE OBLIGUEN LA GENERALITAT A VETLLAR PELS BÉNS PATRIMONIALS PROPIS I GARANTIR-NE EL GAUDI A LES GENERACIONS FUTURES."


Signen aquest manifest les entitats següents:

Amics de la Seu Vella
Amics dels Gegants de Lleida i Lo Marraco
Associació de la Festa de Moros i Cristians
Associació Ermengópolis
Ateneu Popular de Ponent
Castellers de Lleida
Centre d'Estudis Comarcals del Segrià
Centre Excursionista de Lleida
Centre Llatinoamericà
Cercle de Belles Arts
Coral Shalom
Fundació Orfeò Lleidatà
Grup Cultural Garrigues
Òmnium Lleida-Ponent
Patronat del Còrpus

Notícies relacionades