La càtedra Màrius Torres digitalitzarà mecanoscrits i impresos de Pedrolo

Més de 50.000 pàgines que es podran consultar en línia

Descarregar pdf
Manuel_de_Pedrolo
Imatge de la commemoració
La càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida (UdL) digitalitzarà unes 20.000 pàgines de mecanoscrits i 35.000 pàgines dels impresos literaris de Manuel de Pedrolo perquè puguin ser consultats en línia pels estudiosos a través del Corpus Literari Digital. L'acció s'engloba en les activitats per commemorar aquest any 2018 el centenari del naixement del poeta, dramaturg i novel·lista lleidatà, segons ha anunciat la Institució de les Lletres Catalanes.


La comissària de l'any Pedrolo, l'escriptora, crítica literària i professora de la Universitat de Barcelona Anna Maria Villalonga, ha explicat que l'objectiu és "rescabalar la seua talla literària, que ha estat eclipsada per una de les seues obres menors", el famós Mecanoscrit del segon origen. Pedrolo va néixer a l'Aranyó (Segarra) l'any 1918 i va morir a Barcelona el 1990. És un dels escriptors més prolífics i fecunds de la història de la literatura catalana. Autor de més de 120 obres, va conrear tots els gèneres: teatre, poesia (inclosa la poesia visual), narrativa breu, novel·la (amb més de 70 títols), diaris, articles en premsa.

 

Conveni amb la Paeria

D'altra banda, la càtedra Màrius Torres de la UdL signarà un conveni amb l'Ajuntament de Lleida per treballar conjuntament en la difusió de la literatura lleidatana i, en particular, de la figura i l'obra de Torres. Així ho ha informat avui la Paeria després que el director de la Càtedra, el professor Joan Ramon Veny, s'hagi reunit amb l'alcalde , Àngel Ros; la regidora de Cultura, Montse Parra; i l'assessor municipal en matèria cultural, Antoni Llevot.

 

Foto: Hermínia Sirvent (Ajuntament de Lleida)