La cultura no influeix en l'estructura de la personalitat

Segons una recerca coordinada per la UdL i publicada a 'European Journal of Personality'

Descarregar pdf
Àngel Blanch, Marvin Zuckerman i Anton Aluja Foto: Grup neurocognició UdL
Àngel Blanch, Marvin Zuckerman i Anton Aluja Foto: Grup neurocognició UdL

El resultats "han demostrat que l'estructura del test es replicava en les 23 cultures obtenint coeficients de congruència factorials superiors a .98", destaca Aluja. Així, el test desenvolupat per investigadors de la UdL és una eina que pot ser utilitzada en diferents països i cultures per a l'estudi científic de la personalitat humana.

L'estructura de la personalitat humana és universal i està escassament influïda per la cultura. Així ho ha confirmat una recerca coordinada per la Universitat de Lleida (UdL) en què s'han realitzat tests a més de 15.000 persones de 22 països d'arreu del món i que ha publicat la prestigiosa revista European Journal of Personality. L'equip del catedràtic de Personalitat, Avaluació i Tractament Psicològic de la UdL Anton Aluja ha revisat i modernitzat el model desenvolupat pels professors Marvin Zuckerman i Mikel Kuhlman de la Universitat de Delaware (Estats Units), amb un ajut del Ministeri de Ciència i Innovació.


Els investigadors han utilitzat el model de cinc factors alternatius, que postula que la personalitat humana té una forta base biològica, independentment de la cultura de l'individu. El test Zuckerman-Kuhlman-Aluja Personality Questionnaire (ZKA-PQ) contempla vint facetes de la personalitat, agrupades sota cinc factors: Agressivitat (agressivitat física, agressivitat verbal, ira i hostilitat), Activitat (compulsió pel treball, activitat general, inquietud, i energia en el treball), Extraversió (emocions positives, calidesa social, protagonisme i sociabilitat), Neuroticisme (ansietat, depressió, dependència i baixa auto-estima), i Recerca de Sensacions (recerca d'emocions i aventures, recerca d'experiències, desinhibició i sensibilitat  a l'avorriment/impulsivitat).

Aquest estudi transcultural ha analitzat les respostes d'un total de 15.048 participants (9.791 dones i 5.257 homes) de països com ara Espanya, els Estats Units, Israel, Senegal o la Xina. Tots han completat el test, traduït de l'anglès a 16 idiomes, per Internet a través d'un sofisticat sistema informàtic ubicat al servidor de la UdL amb accés restringit mitjançant  una contrasenya, "que controlava el temps de resposta i la consistència interna de les respostes", explica Aluja.
 
El resultats "han demostrat que l'estructura del test es replicava en les 23 cultures obtenint coeficients de congruència factorials superiors a .98", destaca el catedràtic de la UdL. La fiabilitat l'han estudiat a través de l'anàlisi estadística de la consistència interna de les respostes i "en tots els casos va ser satisfactòria amb petites oscil·lacions", afegeix. " Les societats col·lectivistes com Xina o Senegal obtenen fiabilitats menors, però acceptables", puntualitza Anton Aluja. L'estudi conclou que la personalitat mesurada pel ZKA-PQ és universal i que el test desenvolupat per investigadors de la Universitat de Lleida és una eina que pot ser utilitzada en diferents països i cultures per a l'estudi científic de la personalitat humana.

Més informació

Article Cross-cultural Generalizability of the Alternative Five-factor Model Using the Zuckerman–Kuhlman–Aluja Personality Questionnaire
Article Development of the Zuckerman-Kuhlman-Aluja Personality Questionnaire (ZKA-PQ): a factor/facet version of the Zuckerman-Kuhlman Personality Questionnaire (ZKPQ)
Article Text Mining a Self-Report Back-Translation