La persecució, el rescat i la protecció dels refugiats, en unes jornades
'Welcome refugees: No one is illegal-Ningú és il·legal' tindran lloc el 10 i 11 de febrer
Descarregar pdfEls rescats a la Mediterrània que du a terme l'organització Proactiva Open Arms, la manca de respostes de la política d'asil de la Unió Europea, la persecució per motius de gènere, la protecció de la població refugiada a Catalunya o les accions a Ponent davant aquesta crisi humanitària, seran els temes principals que s'abordaran a les Jornades Welcome refugees: No one is illegal-Ningú és il·legal que tindran lloc a la Facultat de Dret Economia i Turisme de la Universitat de Lleida (UdL) els propers 10 i 11 de febrer.
Organitzades per l'Oficina de desenvolupament i cooperació de la Universitat de Lleida, hi participen Anna Figueras i Susanna Nicolàs (Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat), Rosa Maria Cendón (Programa SiCar per a dones víctimes del tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació), Gemma Pinyol (investigadora en migracions a la UPF i exdirectora del gabinet de la secretaria d'Estat d'Immigració i Emigració), David Bondia (president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya) i Vítor M. Cabral (Casa Nostra Casa Vostra).
A més, les jornades comptaran amb el testimoni d'un membre de l'organització Proactiva Open Arms, de les plataformes No en el nostre Nom i Lleida pels Refugiats, així com amb el responsable del programa d'immigrants de la Creu Roja de Lleida, Jordi Vidal.
Segons el darrer informe anual de l'ACNUR, el nombre total de refugiats al món va augmentar per cinquè any consecutiu arribant, a finals del 2015, a 65,3 milions de persones, de les quals un 51% són infants. Unes xifres que creixen cada dia -un 55% els darrers quatre anys- mentre l'espai d'asil es va restringint.
El 54% d'aquests refugiats provenen de tres països: Síria, amb gairebé cinc milions de persones que han fugit de la guerra des de 2011, seguida per l'Afganistan, amb una diàspora de 2,7 milions, i Somàlia, amb més d'un milió.
A nivell mundial, Turquia és el major país d'acollida, amb 2,5 milions de refugiats. El Líban, amb prop d'un refugiat per cada cinc ciutadans, és el país del món que, en comparació amb la seua població, acull més persones refugiades. De fet,un 86% del total de refugiats sota la protecció de l'ACNUR estan acollits per països amb ingressos mitjans i baixos, propers a situacions de conflicte.
Fins al desembre de 2016, Espanya havia acollit 898 persones, de les 17.337 a què s'ha compromès abans de setembre de 2017, xifra que suposa un 5,1%.
DESCARREGAR FOTO: Tilman Köneke 2.0 Generic.